EUR: 330,25 Ft
CHF: 300,44 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Újabb fiatalokat vettek őrizetbe a hamis párizsi túszejtési riasztás miatt

Újabb két kamaszt, egy 14 és egy 17 éves fiút vett őrizetbe a francia rendőrség a Párizsban szombaton nagyszabású rendőrségi akciót kiváltó hamis riasztás miatt – közölték rendőrségi források.

Hétfőn egy 16 éves fiút állítottak elő, akiről azt gyanítják, hogy Tylers Swatting felhasználónévvel meghekkelt egy vonalas telefonszámot, s arról névtelenül tett bejelentést a rendőrségen egy templomban történt túszejtésről. A riasztás nyomán nagyszabású akció indult Párizs első kerületében.


A France Info hírrádió úgy értesült, hogy a fiú beismerő vallomást tett.

A kedden őrizetbe vett 17 éves fiúról azt gyanítják, hogy Zakhaev Yamaha felhasználói névvel ő lehetett a másik hacker, aki szintén névtelenül tett bejelentést a rendőrségen.

A rendőrség helikoptert is küldött a Saint-Leu-Saint-Gilles templomhoz, lezárta a környéket, a belügyminisztérium pedig a környékbeli épületekből a lakosságot evakuálta. Az akciót azonban hamar lefújták, mert kiderült, a telefonos bejelentés hamis volt.

A nyomozók azt feltételezik, hogy a két fiú szeptemberben már többször is hamisan riasztotta a rendőrséget.

A rendőrség arról nem adott tájékoztatást, hogy a harmadik fiút, a 14 évest mivel gyanúsítják az ügyben.

A párizsi ügyészség kitalált bűntény bejelentése, valamint veszélyes rombolásról szóló hamis információk terjesztése miatt indított eljárást az ügyben, ami hat hónaptól két évig terjedő börtönbüntetéssel, valamint 7500-tól 30 ezer euróig terjedő pénzbüntetéssel sújtható.

Kapcsolódó Cikkek