EUR: 335,74 Ft
CHF: 313,01 Ft
2020. január 20., hétfő
Fábián, Sebestyén

Belföld

Először adták át Az év magyar íja díjat

Kommendánt Endre veszprém-gyulafirátóti íjkészítő kapta a Magyar Íj Alapítvány által először átadott Az év magyar íja díjat szombaton Sümegen – közölte az alapítvány kuratóriumának társképviselője az MTI-vel.

Borbély László elmondta: a díjat azért alapították, hogy a 2015-ben hungarikumnak nyilvánított 9.-11. századi magyar íj készítőit ismerjék el évente egy alkalommal.


Ezzel szeretnék ösztönözni a hazai íjászokat és íjkészítőket arra, hogy minél hitelesebb, a régészeti leleteknek megfelelő, természetes anyagokból készült szarus-inas íjakat készítsenek.

Az első alkalommal megtartott bírálaton tíz íj közül választották a legjobbnak a veszprém-gyulafirátóti Kommendánt Endre munkáját.

Az alapítvány társképviselője hozzátette: Az év magyar íja elismerés mellett tanúsító védjegyet szeretnének bejegyeztetni a szabadalmi hivatalnál azoknak az íjkészítőknek, akik nem hagyományos anyagokat használnak fel, hanem laminált műanyag vagy üvegszálas íjakat készítenek, de a hungarikumnak minősített 9.-11. századi magyar íj paraméterének megfelelő méretben és arányban. Mint mondta, ezzel is a minél hitelesebb íjrekonstrukciók készítését és az íjkészítő kézművesség megbecsültségének növekedését segítenék elő.

Kapcsolódó Cikkek