EUR: 317,77 Ft
CHF: 279,86 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Szombathely

Hartai Petra: Én magam voltam Barbie

Szereti Szombathelyt, kedveli a vasi ízeket. Jelenleg Shakespeare Rozalindáját alakítja, de a legszívesebben Csehov figuráit ölti magára. A Weöres Sándor Színház számára több egy teátrumnál, barátokra, otthonra lelt itt. A mindössze huszonnégy éves, gyönyörű és fiatal tehetséggel, Hartai Petrával beszélgettünk.

–  Nagyon korán megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy színésznő leszek. Mióta az eszemet tudom, mindig mindent eljátszottam. Először az unokatesómat, aztán a kisöcsémet szerveztem be, hogy adjuk elő, amit előtte megnéztünk. Már hatévesen harisnyával a fejemen aludtam, utaztam, fürödtem. Volt, hogy hableányos jeleneteket adtam elő, máskor a Titanic egyes részeit játszottam újra a fürdőkádban – mesélte Hartai Petra a Lokál Extrának. A rákoscsabai lány végül szülei segítségével talált rá ténylegesen a színészetre.


Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Hartai Petra mint Szonya a Ványa bá című darabban Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Két hónapot töltött Gór Nagy Mária színitanodájában, itt találkozott Takács Verával is, aki beválogatta a Mi, szemüvegesek című gyerekeknek szóló játékfilmbe. A budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozatos osztályában érettségizett, majd a kaposvári egyetem színészhallgatója lett. – Kocsis Pál osztályába kerültem, akitől nagyon sokat tanultam, rengeteget kaptam. Én mindig ezt szerettem volna csinálni, élveztem azokat a helyzeteket, amikor valaki más lehetek. Mindig szórakoztatott, de néha kihívásnak is tekintettem. Nekem ez volt a játék: én nem „barbiztam”, hanem magam voltam Barbie  – fogalmazott Petra, aki már két éve a szombathelyi színház társulatát erősíti. Jordán Tamás meghívta az akkor még negyedikes osztályt, a Kelemen József rendezte Három nővért mutatták be. Öten azután itt is maradtak.

– Szeretem a várost, jó itt lakni és – ami nekem nagyon fontos – biztonságban érzem magam. Egyik kedvenc helyem a Fő tér és sokat járunk Bozsokra is. Jókat lehet ott enni, a makói libamáj a kedvencem. Egyébként úgy érzem, mindenhol meg tudom találni a boldogságomat, ha jó emberek vesznek körül. A szombathelyi színházban családias a légkör, igazi barátokra leltem itt. Jöjjenek minél többen, Jordán Tamás egy igazán színvonalas színházat hozott létre – mondta.


Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Shakespeare Ahogy tetszikjében egy bajusszal is meg kell küzdenie a színésznőnek Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Hartai Petrát jelenleg Shakespeare Ahogy tetszik című romantikus vígjátékában, Rosalinda szerepében láthatja a szombathelyi közönség. A klasszikus darabot Horgas Ádám gondolta újra, öltöztette modern köntösbe. – Jól sikerült a próbafolyamat, jó csapat jött össze, és szerintem ennek köszönhetően jó hangulatú előadás született. Megszerettem Rosalindát: szenvedélyes lány, magamat is annak tartom, és sokszor szélsőséges, ahogy, azt hiszem, én is. Sok bennünk a közös – mesélte.

Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Hartai Petra szerint színvonalas, minőségi munka folyik a Weöres Sándor Színházban. Aki teheti, nézze meg az előadásokat. Fotó: Mészáros Zsolt/Weöres Sándor Színház

Hartai Petra a vidéki színházak fesztiválján nemrégiben megkapta a „legígéretesebb pályakezdő színésznő” díjat. Azt mondja, nem számított rá, de a legkedvesebb emléke az, hogy még egyszer – valószínűleg utoljára – bemutathatták a Ványa bát. – Merthogy Csehov egyébként is a szívem csücske. Nagyon sokat adott már nekem, ő áll hozzám a legközelebb – fűzte hozzá. Talán már nem is kell olyan sokat várnia, és ő lehet Irina a Három nővérből. Meg még ki tudja, ki minden.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek