2020. január 22., szerda
Artúr, Vince

Belföld

Rendőrt ölt a neonáci

Kegyetlenül megölte Pálvölgyi Péter rendőr őrnagyot szerdán Bőnyben Győrkös István, az ismert nyilasvezér. A főnyomozó két társával érkezett a nyíltan hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal vezetőjéhez házkutatásra, de már a kopogtatásukra golyózápor volt a válasz.

pálvölgyi péter őrnagy NNI megölte Győrkös István POLICE.hu

Pálvölgyi Péter rendőr őrnagy /Fotó: police.hu

Gyászol a rendőrség, gyászol az ország. A Győr-Moson-Sopron megyei Bőnyben tegnap szolgálatteljesítés közben vesztette életét Pálvölgyi Péter rendőr őrnagy, a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt főnyomozója, aki egy már folyamatban lévő nyomozás miatt érkezett két kollégájával a hírhedt nyilasvezető, Győrkös István bőnyi házához házkutatást tartani.


– Pista lőtt először a nyomozókra, majd a kertben próbált menekülni, amikor hátba lőtték – mesélte a Lokálnak egy szomszéd. Az egész utcát megrázta a lövöldözés híre, a lakók nem gondolták, hogy Győrkösben ekkora gyilkos indulat lobog.

– Nem is sejtettük, hogy az öregnek fegyvere van, bár azt tudtuk, hogy milyen nézeteket vall. Pista csendesen élt a feleségével, sosem szokott balhézni – teszi hozzá a szemben lakó.


A 76 éves Győrkös alapítója és vezetője a Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezésű szélsőséges szervezetnek – saját bevallása szerint egyetlen jogos utódja Szálasi Ferenc nyilasvezérnek.

Tűzpárbaj alakult ki, a férfi gépkarabéllyal tüzelt a rendőrökre. Információink szerint őt a hátán találta el egy lövedék, amely a gyomráig hatolt.

– A TEK 8 óra 3 perckor kapta a jelzést, hogy egy kolléga megsebesült – jelentette be Hajdu János vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. – A 8 óra 32 perckor megérkező műveleti egység útközben már próbált tárgyalni az elkövetővel, aki azzal fenyegetőzött, hogy megöl minden rendőrt, így az odaérkezésük pillanatában kiadtam a parancsot a behatolásra.

Bőny, 2016. október 26. Rendőri készültség 2016. október 26-án Bőny főutcáján, a szabadság úton, ahol lövöldözés volt. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Rendőri készültség 2016. október 26-án Bőny főutcáján, a szabadság úton, ahol a lövöldözés történt  /Fotó: MTI – Krizsán Csaba

Sajnos már ez is késő volt. A ház bejáratánál összeesett Pálvölgyi őrnagy már nem élt, amikor a TEK fegyveresei berontottak a házba, majd rátörték az ajtót Győrkösre, aki ekkor egy félreeső helyiségbe zárkózott be, de már annyira legyengült sebesülésétől, hogy nem kellett fegyvert használni vele szemben.

A negyed százada szolgáló rendőrt hősi halottá nyilvánították és soron kívül előléptették. Orbán Viktor miniszterelnök is részvétét fejezte ki Pálvölgyi Péter családjának.

A rendőrgyilkost a győri Petz Aladár kórházba szállították, megműtötték és stabilizálták az állapotát. Ellene több emberen, hivatalos személy ellen elkövetett emberölés miatt indult eljárás.Magyar Nemzeti Arcvonal

Jobbikosok és neonácik

A Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) az egyik legnagyobb hazai félkatonai szélsőjobboldali szervezet, amit Győrkös alapított 1989-ben Magyar Nemzetiszocialista Akciócsoportok néven, 1992-ben vette fel mostani nevét. Magukat az eredeti hungarista mozgalom jogutódjának tartják. Az MNA rendszeresen tart megemlékezéseket a „becsület napján” a Jobbik pártalapítványa által is pénzelt Betyársereggel, amelynek vezetője Tyirityán Zsolt. Ő nemcsak Vona Gábor Jobbik-elnök jó barátja, de korábban az MNA aktivistája is volt. A szervezet táboraiban rendszeresen tartottak fegyveres kiképzést Győrkös bőnyi ingatlanjain és a Tapolca környéki erdőkben is.

Kapcsolódó Cikkek