EUR: 332,86 Ft
CHF: 303,38 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Belföld

Újabb robbantásra készült a körúti merénylő?

További pokolgépek készítéséhez használatos anyagokra bukkanhattak a zsaruk P. László, a Teréz körúti robbantással gyanúsított fiatalember lakóhelyén, a Zala megyei Karmacson – értesült a Lokál. A 23 éves  merénylőt Keszthelyen fogta el a TEK. Orbán Viktor is gratulált a rendőrségnek.

– Nem volt alaptalan a félelmünk, hogy a feltételezett elkövető végrehajthat a Teréz körútihoz hasonló újabb cselekményt – közölte Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészég vezetője tegnap. A hatóságok nem nevezték meg a gyanúsítottat, de több forrásból is megerősítették lapunknak, hogy a TEK kommandósai szerdán 16 óra 9 perckor a keszthelyi Csík Ferenc sétányon a 23 éves, karmacsi P. Lászlót fogták el.


Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– 26 napnyi, 624 órányi kemény munka eredménye a gyanúsított elfogása – szögezte le Papp Károly országos rendőr-főkapitány. Elárulta: hiába érkezett közel 1000 bejelentés az ügyben, a nyomravezetői díj kitűzését visszavonják, senki sem kapja meg a 10 millió forintos „vérdíjat”. A gyanúsított nem tett vallomást, panasszal élt az elfogás és a gyanúsítás ellen is. Egyelőre nem tudni, mi lehetett az indítéka.

A hatóságok cáfolták, hogy másokat is elfogtak volna az üggyel kapcsolatban. Lapunk megkereste az elfogott P. László nagybátyját, akinek Pest megyei házában szintén jártak tegnap a TEK munkatársai, de azt mondta: az ügy érintettjét nem nála kell keresni.


Megkerestük az elfogott P. László édesapját is, de lapunknak nem nyilatkozott. A PestiSrácoknak azt mondta: elképzelhetetlen, hogy a fia lenne az elkövető. A férfi most ingatlanközvetítéssel foglalkozik, de korábban polgármestere is volt Karmacsnak, az apró zalai településnek, ahol szintén akciózott szerdán a TEK. Idősebb P. Lászlót fia elfogása után Keszthelyen ültették be a terrorelhárítók konvojuk egyik járművébe, majd Karmacsra mentek, ahol átkutatták a család falu szélén álló házát.

Innen a merénylő néhány éve már elköltözött, de információink szerint mégis találhattak az ingatlanon olyan anyagokat a helyszínelők, amelyek alapján feltételezhető: újabb merényletre készülhetett a szeptember 25-én két rendőrnek súlyos sérüléseket okozó robbantás végrehajtója.

Idősebb P. László semmit sem sejthetett fia tettéről, a helyiek szerint döbbent arccal szállt ki a kommandósok autójából, amikor a házhoz értek.

– Az elődöm, László hívott fel, hogy vállaljam el a házkutatás során a hatósági tanú szerepét. Előbb a tűzszerészek vizsgálták át az épületet, majd az ügyész jelenlétében a helyszínelők házkutatást tartottak. Alaposak voltak: délután öttől hajnali kettőig kutattak – mondta a Lokálnak Kelemen István, Karmacs jelenlegi polgármestere, aki úgy tudja: csak néhány cipőt, ruhát, egy számítógépet és dokumentumokat foglaltak le a TEK-esek.

Információink szerint idősebb P. László fiával és most 18 éves, bölcsészszakos egyetemista lányával hét éve Budapestről költözött Karmacsra, miután a férfi és felesége elváltak. Polgármesternek választották, de hét hónappal később a testület feloszlatta magát. Fia öt éve költözött el a faluból.

– Néha találkoztam a fiatalabb Lacival, de soha nem állt szóba velem. Csendes, magának való gyerek volt, akiről nehéz elhinni, hogy ilyesmire vetemedik – magyarázta lapunknak egy helybéli fiatal, Bence.

Gratulált a miniszterelnök

Orbán Viktor kormányfő tegnap nyilatkozatban gratulált a nyomozó hatóságok sikeréhez.

– Büszkék vagyunk a rendőrökre, köszönjük az általuk végzett munkát. Bebizonyították, hogy Magyarország biztonságos hely, ahol a bűn nem maradhat büntetlenül – nyilatkozta a miniszterelnök az MTI-nek.

       

Kapcsolódó Cikkek