EUR: 331,08 Ft
CHF: 302,12 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Belföld

Útelágazás előtt a Jobbik

A kormány négy helyen változtatná meg az alaptörvényt a vasárnapi népszavazás kapcsán, amihez kétharmados többség kell, ám ez nincs meg a kormánypártoknak. Úgy tűnik, egyedül a Jobbik szavazhat a Fidesz–KDNP-vel azonosan, kérdés, hogy milyen áron.

Csúcstalálkozó jöhet létre Orbán Viktor és Vona Gábor között, a miniszterelnök a Jobbik elnökének kérésére ülhet tárgyalóasztalhoz. Vona azért szeretne négyszemközt találkozni a kormányfővel, mert szerinte egyedül a Jobbikon múlik, hogy meglesz-e a szükséges többség a küszöbönálló alkotmánymódosításhoz. – Részt kívánunk venni a vitában, de hogy támogatjuk-e a javaslatot, azt csak a konkrét szöveg ismeretében mondjuk majd meg – fogalmazott.


Vona Gábor a Jobbik elnöke. Sajtótájékoztató 2016.08.03 Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Tény, hogy sem az MSZP, sem a Demokratikus Koalíció nem támogatja, hogy a kormány az uniós kvótatervek megakadályozása érdekében hozzányúljon az alaptörvényhez, márpedig enélkül biztosan nehezebb lesz szembemenni Brüsszellel. Az viszont kérdés, hogy ebben a helyzetben mennyire érezheti magát nyeregben a Jobbik, amely bár szóban elutasítja a betelepítést, a gyakorlatban nem sok mindent tett az ügy érdekében.

Elemzőket kérdeztünk az ügyben: Vona valóban jól látja, hogy zsarolhatja a kormánypártokat az átszavazás fejében? A Nézőpont Intézettől Deák Dániel úgy nyilatkozott, hogy a Jobbik nem tehet mást, meg kell szavaznia a módosítást, hiszen korábban ők is ezt szorgalmazták. – A Jobbik szavazótábora azt várja el Vona Gábortól, hogy működjön együtt a kormánnyal a kvóták elleni sikeres fellépés érdekében – emelte ki. Az elemző éppen ezért arra számít, hogy a kormány mindenféle háttéralku nélkül végig tudja majd vinni a szándékát. – Ha nem így lenne, akkor a párt szembekerülne saját szimpatizánsainak akaratával – értékelt.


Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Nagy Attila Tibor a Méltányosságtól már árnyaltabban látja az esélyeket. Az elemző osztja azt a véleményt, hogy a Jobbik minimum alkupozícióban van, mivel „az alaptörvény-módosítás attól függhet, hogy sikerül-e a változtatások szövegében megállapodni a Jobbikkal”. – Izgalmas kérdés, hogy az ellenzéki párt mit kér az alkuért cserébe – mutatott rá.

Budapest, 2016. március 21. Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke, frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én. Balra Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. MTI Fotó: Kovács Tamás

Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke, frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. március 21-én. Balra Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese /Fotó: MTI – Kovács Tamás

Itt tartunk most, egyelőre talány, hogy leáll-e keménykedni Vona. Ha igen, és ezért bukik el az alkotmány módosítása, 3,3 millió embert biztosan magára haragít.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kövér: Magyarország visszaszerezte jövőjét

    Magyarország 2010 óta elvégzett munkájával visszaszerezte jövőjét, és ennek nyilvánvaló jele, hogy “mi magyarok nem bezárjuk a templomokat és az iskolákat”, hanem újakat építünk – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke vasárnap Budapesten, a Fasori Református Egyházközség hálaadó napján.

  • Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Szijjártó Péter: megvédjük határainkat!

    Sajnálatos minden olyan döntés, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán vasárnap.