2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Belföld

Vona Gábor a török nácik jóbarátja

A Jobbik elnöke elismerte, hogy „jó kapcsolata van” a török Nacionalista Mozgalom Párttal. Ez az a tömörülés, amely a háttérből támogatja a Szürke Farkasok névre hallgató terrorista sejtet. Vona Gábor tagadja, hogy hozzájuk is lenne köze.

Szürke Farkasok jel, Vona Gábor (Fotó: Ripost)

A farkasember (Fotó: Ripost)

Kizárt, hogy előkerüljön olyan fotó, amelyen a Jobbik elnöke a törökországi Szürke Farkasok nevű nacionalista, félkatonai mozgalom bármelyik vezetőjével szerepel – erről Vona Gábor beszélt a Magyar Időknek. Az ellenzéki politikust azután kereste meg a napilap, hogy a Ripost arról írt, Vona Gábor tiszteletbeli tagja a terrorista csoportként számon tartott szervezetnek, a néppártosodó Jobbik feje pedig egy nyilvános fotóján a Szürke Farkasok közismert kézjelével pózol.


Vona Gábor nem tagadta a fénykép eredetiségét, és azt a furcsaságot sem magyarázta meg, hogy a sztori napvilágra kerülése óta miért nem érhető el ez a bizonyos fotó a közösségi oldalán.

– Nem tudok arról, miként törölték a Facebook-oldalamról ezt a képet – reagált. Az internet azonban nem felejt, így visszakereshető az ominózus „szürke farkasos” fénykép. Vona úgy magyarázta, hogy ő csupán „barátságból” használta a jelet, mivel a törökök számára a farkas olyan, mint „a magyaroknak a csodaszarvas”.


Vona Gábor a Jobbik elnöke. Sajtótájékoztató 2016.08.03 Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Az egykor a radikalizmusáról, ma már inkább csak a kiskutyák és kismacskák dögönyözéséről ismert politikus visszautasította, hogy jóban lenne a félkatonai szervezettel. – Sem nekem, sem a pártnak nincs kapcsolatunk a Szürke Farkasokkal, és minden sajtóterméket feljelentek, amelyik ezt állítja – szögezte le. Azt viszont büszkén vállalta, hogy a szélsőséges török szervezet mögött álló Nacionalista Mozgalom Párttal remekül megérti magát. – Mint a török–magyar baráti tagozat elnöke, az összes törökországi parlamenti párttal jóban vagyok – fogalmazott.

A Szürke Farkasokról úgy tartják, hogy az 1970–80-as években az egyik legjelentősebb „náci” erő volt Törökországban, legradikálisabb szárnya pedig terrorszervezetként működött, például II. János Pál pápát is likvidálni akarták.

vona-gabor-facebook2

Budapest, 2011. február 14. Vona Gábor, a Jobbik elnöke távozik a rendkívüli házbizottsági ülésről, amelyet az Országgyűlés szocialista alelnöke azért rendelt el, mert a politikus a betiltott Magyar Gárda mellényében tartózkodott az Országgyűlés plenáris ülésén. MTI Fotó: Beliczay László

MTI Fotó: Beliczay László

Kapcsolódó Cikkek