EUR: 344,40 Ft
CHF: 319,52 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

A többség szerint működik a sajtószabadság Magyarországon

A magyarok közel kétharmadának nincs kétsége afelől, hogy működik a  sajtószabadság Magyarországon – derült ki a Századvég nagymintás  közvélemény-kutatásából. A válaszadók harmada fejezte ki aggódalmát a  kérdésben, ők többségükben baloldali, vagy liberális politikai orientációjú  választók. 

A médiapiac átalakulása 2016-ban komoly politikai vitákat váltott ki a hazai  nyilvánosságban. Ennek legutóbbi példája a Népszabadság megszűnése körüli  tiltakozáshullám és vita a sajtószabadság helyzetéről.  Működő demokráciában az alapvető politikai szabadságjogok érvényesüléséről  folytatott viták mindenkor szükségesek és fontosak – ezért is érdemes  megvizsgálni, milyen véleményen van erről az érzékeny kérdésről a magyar  közvélemény.


A Századvég legújabb országos, reprezentatív közvélemény-kutatása ezért két  olyan (egymással szembenálló) állítással kapcsolatban kérte a válaszadók  véleményét, melyek a sajtószabadság körüli vitákban élesen megfogalmazódtak.  A kutatás tanúsága szerint a felnőtt lakosság nagy többsége (60%-a) azzal az  állítással ért egyet, mely szerint „Magyarországon érvényesül a sajtószabadság,  mindenki megtalálhatja a sajtó jelenlegi kínálatából azt, ami az ő politikai  nézeteinek, ízlésének megfelel”.

A megkérdezettek 35% ezzel szemben úgy vélekedik, hogy „Magyarországon  nincs sajtószabadság, ezt bizonyítja az olyan sajtótermékek megszűnése is, mint  a Népszabadság”.  A sajtószabadság érvényesülésével kapcsolatban (nem meglepő módon) eltérő  véleményen vannak a magukat bal- és jobboldalinak valló választók. A  baloldaliak 81%-a szerint nem érvényesül a sajtószabadság, a jobboldaliak ezzel  éppen ellenkező módon vélekednek: 85%-uk szerint Magyarországon működik a  sajtószabadság.


A középen álló és a bizonytalan szavazók körében is többségben  vannak, akik szerint van sajtószabadság: 59%, illetve 55%-uk vélekedik így.  Az adatfelvétel arról tanúskodik, hogy a sajtószabadsággal kapcsolatos éles  kritikák és szkepszis egy politikai értelemben jól körülhatárolt (jelenleg)  kisebbség: a baloldali és liberális orientációjú állampolgárok körében talál  támogatásra.  Az MSZP, a DK és az Együtt szavazói 60-80%- os arányban gondolják úgy, hogy  csorbul a sajtó szabadsága (például a Népszabadság megszűnésével).  Más társadalmi és választói csoportok azonban nem osztják ezt a vélekedést.

grafikon

A kutatás módszertana:

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2016. november 4-7  között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőttkorú személyt  kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-  mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az  eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett  volna.

Kapcsolódó Cikkek

  • Érden lesz otthon a DKKA

    Érden lesz otthon a DKKA

    Junior világbajnok kapust, négy új játékost és a következő szezon hazai bajnoki mérkőzéseinek helyszínét jelentette be a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia (DKKA) május 28.

  • Maszk nélkül nincs színház!

    Maszk nélkül nincs színház!

    Hogy előadásokat mikor tarthatnak, lapzártánkkor még nem lehetett tudni, de a próbákat már elkezdték a Miskolci Nemzeti Színházban.