EUR: 323,43 Ft
CHF: 290,93 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Belföld

A turistavízumot is betiltaná a Jobbik?

A Jobbik megpróbált visszamászni az ablakon alkotmánymódosítás-ügyben, de kármentés helyett csak egy újabb pofára esést sikerült bemutatnia.  

Fűre-fára mutogat a Jobbik azok után, hogy hétfőn elkaszálták azt a próbálkozásukat, amellyel a november 8-i sikertelen alkotmánymódosításban játszott tevékeny szerepüket igyekeztek volna feledtetni. Két hete Vona Gábor pártja még magabiztosan akadályozta meg, hogy bekerüljön az alkotmányba, hogy Magyarországra tilos betelepíteni bevándorlókat, rá egy hétre viszont már maga nyújtott be szóról szóra azzal megegyező szövegű módosítást, mint amelyet korábban nem volt hajlandó megszavazni.


Budapest, 2016. május 29. Vona Gábor, a Jobbik újraválasztott elnöke (b2) távozik a párt tisztújító kongresszusa után tartott sajtótájékoztatóról a Budapest Kongresszusi Központban 2016. május 29-én. Mögötte a megválasztott alelnökök (b-j): Janiczak Dávid, Z. Kárpát Dániel, Sneider Tamás, Toroczkai László, Volner János és Fülöp Erik. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Jobbik elnöksége lejtmenetbe kapcsolt (Fotó: MTI)

A visszatáncolást a Jobbik azzal indokolta, hogy egy félmondatot még beszúrtak a tervezet szövegébe: a szabad mozgás és tartózkodás joga nem szerezhető meg pénzért cserébe. Vonáék úgy gondolták: ezzel elérhetik, hogy a letelepedési kötvényeket kivezessék. Az igazság azonban nem ez.

– A Jobbik javaslata ellehetetlenítené az összes rövidebb idejű beutazást az országba, valamint a hosszabb idejű itt-tartózkodást, miközben a letelepedési kötvények felszámolására nem alkalmas – összegezte a Lokálnak Orbán Balázs, a Századvég igazgatója. Az alkotmányjogász szerint a konstrukció lényege, hogy nem a kérelmező személy, hanem egy közvetítő cég jegyzi a kötvényt, így pedig a letelepedési papír megvásárlása nem minősül ellenszolgáltatásnak, csak a tartózkodási engedély kiadásának előfeltétele. Szikinger István alkotmányjogász (aki egyébként a Jobbik-közeli Budaházy György ügyvédje) a témában úgy reagált lapunknak, hogy a jobbikosoknak „valóban lehetett volna pontosabban fogalmazni”.


Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász ugyancsak aggályosnak tartja a Jobbik húzását, hiszen az valamennyi illetékhez kötött idegenrendészeti eljárást – például turistavízum – ellehetetlenítene. – A javaslat amúgy is hemzseg a logikai ellentmondásoktól, hiszen a betelepítés, tehát a kvóta tiltása a csoportosan és kötelezően szétosztott migránsokra vonatkozott, a letelepedési kötvény esetében viszont egyik sem áll fenn – mutatott rá.

Eközben a Jobbik támogatottsága 2014 óta a legmélyebbre zuhant: a Medián friss felmérése szerint Vona Gáborék mindössze 10 százalékon állnak.

Kapcsolódó Cikkek