EUR: 317,77 Ft
CHF: 279,86 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Sport

Andorra nem lehet akadály!

Ildefons Lima az andorrai Király Gábor. A miniállam csapatában ő a válogatottrekorder, 103-szor játszott a védő a nemzeti színekben. Ennek ellenére Andorra aligha okoz meglepetést a vasárnapi vb-selejtezőben a Groupama Arénában.

A kis híján 37 éves Lima nem csupán a csillagok szerencsétlen állásának tudhatja be, hogy a Barcelona helyett csak a Santa Colomában futballozik. Igaz, a katalán fővárosban született, ám tudása gyerekként sem ért fel Gerard Piquéhez vagy Sergio Busquetséhez, amit jelenlegi értéke, a 75 ezer eurós (23 millió forint) vételár is híven tükröz. Ettől függetlenül valóságos nemzeti hős, már 17 évesen, az ország válogatottjának második hivatalos mérkőzésén bemutatkozott a csapatban, és megfordult az Espanyolban és a Rayo Vallecanóban is.


Andorra La Vella, 2012. szeptember 7. Szalai Ádám (j) és az andorrai Ildefons Lima küzd a labdáért a 2014-es labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának Andorra – Magyarország selejtező mérkőzésén Andorra La Vellában 2012. szeptember 7-én. (MTI/EPA/Alejandro Garcia)

Szalai Ádám (j) és az andorrai Ildefons Lima küzd a labdáért a 2014-es labdarúgó-világbajnokság D-csoportjának Andorra -– Magyarország selejtező mérkőzésén Andorra La Vellában /Fotó: MTI/EPA/Alejandro Garcia

Az andorrai szövetség története, történelme meglehetősen rövid, 1994-ben alapították, a bajnokság egy évvel később rajtolt, és az első hivatalos mérkőzését 1996-ban játszotta a válogatott, amelyen az észtek 6-1-re győztek. Az első nyertes tétmérkőzésre a 2006-os vb-selejtezőkig kellett várni: Macedóniát verték 1-0-ra. Azóta minden tétmeccsüket elveszítették, és ha az előjelek nem csalnak, most sincs sok félnivalójuk Dzsudzsák Balázséknak. Bár ki tudja, egy-egy nemzet futballtudása nem függ össze az ország nagyságával, simán hoznunk kellett volna a három pontot Feröer ellen is…

Mindenesetre az európai trenddel ellentétben válogatottjuk híján van a légiósoknak, azaz az FC Andorra a spanyol ötödik osztályban szerepel, és néhány futballista is szomszédos ország harmad-negyedosztályában rúgja a labdát. Az egyetlen igazi légiós, Marc Vales a finn első osztályú SJK Seinajokiban játszik.


Magyarország–Andorra – Vasárnap, M4 Sport – 18 óra.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szalah vs. Lewandowski

    Szalah vs. Lewandowski

    Akár előrehozott döntő is lehetne a labdarúgó Bajnokok Ligája mai esti slágermérkőzése, ugyanis a Liverpool találkozik a Bayern Münchennel. Most minden szem a csoportkör gólkirályára (8 találat), Robert Lewandowskira szegeződik majd, míg a hazaiaknál Mohamed Szalahtól várják a gólokat.

  • 26 másodperc alatt lecsapták a világbajnokot

    26 másodperc alatt lecsapták a világbajnokot

    Hamar véget ért az Ultimate Fighting Championship (UFC) Phoenixben rendezett gálájának főmeccse, amelyen egykori nehézsúlyú világbajnok, Cain Velasquez csapott össze a kameruni-francia Francis Ngannouval.