2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Külföld

Angela Merkel siratja Obamát

Német kancellárként nehéz a búcsú Barack Obama amerikai elnöktől, mert az utóbbi években kiváló volt Németország és az Egyesült Államok együttműködése, de “a demokráciát a változás élteti, így nyolc év után új elnök jön” – mondta Angela Merkel csütörtökön Berlinben a távozó amerikai elnökkel folytatott megbeszélése után.

A kancellár Barack Obamával közösen tartott tájékoztatóján kiemelte: természetesen mindent megtesz azért, hogy Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel is jó legyen az együttműködés.


Németországot és az Egyesült Államokat nemcsak érdekek kötik össze, hanem értékek is, a demokrácia, a szabadság, “a fellépés az emberi jogokért világszerte”, továbbá a küzdelem a “liberális világrendért” – mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta, hogy együtt kell küzdeni a “nyílt társadalom” és a közös értékek megőrzéséért, és azért, hogy az emberek ezen értékek alapján élhessenek a világ olyan részein is, ahol erre még nincs lehetőség.


A német kancellár elengedhetetlennek nevezte a hírszerzési együttműködést, és a nemzetközi terrorizmus elleni harcban is a közös erőfeszítések folytatását ígérte. A védelmi kiadások növelésére utalva rámutatott, Németország “megértette az üzenetet”, hogy a NATO-ban fokozatosan nagyobb szerepet kell vállalnia.

A részben négyszemközt folytatott megbeszélés elhúzódása miatt a kancellária által előre jelzett időpontnál több mint fél órával később kezdett és rendkívül hosszú, csaknem 70 perces sajtótájékoztatón Angela Merkel kiemelte: a transzatlanti együttműködés folytatása azért is fontos, mert társadalmilag fenntartható, “emberi” mederbe kell terelni a globalizáció folyamatát. Ugyanakkor jelezte, egyelőre nem lát lehetőséget arra, hogy a közli jövőben tető alá hozzák a tervezett transzatlanti szabadkereskedelmi megállapodást (TTIP).

Barack Obama ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy megéri folytatni az erőfeszítéseket a kereskedelmi korlátok lebontásáért, ami már eddig is “soha nem látott jólétet” teremtett és valamennyi félnek hasznos.

A távozó elnök a többi között a globális éghajlatváltozás megfékezéséért kezdett küzdelem folytatása, a párizsi klímavédelmi egyezmény végrehajtása mellett is állást foglalt, Angela Merkelt pedig barátjának és legszorosabb politikai szövetségesének nevezte. “Ha német lennék, a követője lennék” – mondta Barack Obama.

A távozó amerikai elnök a világtörténelem egyik legfontosabb vívmányának nevezte az Európai Uniót és megőrzésére bíztatta tagjait. Hangsúlyozta: törekedni kell arra, hogy minél inkább zökkenőmenetesen, károsodás nélkül történjék meg a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit).

Kiemelte: Oroszország fontos nemzetközi partner, “katonailag szuperhatalom”, politikailag pedig ugyan regionális tényező, de az egész világon érezhető befolyással rendelkezik. Azonban az együttműködést nem szabad az “egyszerű reálpolitika” alapjára építeni.

Kifejtette: nem lehet elvárni Donald Trump megválasztott elnöktől, hogy változtatás nélkül folytassa tovább Washington eddigi Oroszország-politikáját, de remélhetőleg nem arra az álláspontra helyezkedik majd, hogy “alkukat kötünk, akkor is, ha ez másoknak árthat, ellentétes nemzetközi szabályokkal, káros más, kisebb országoknak és hosszú távon bajokat okoz olyan helyeken, mint például Szíria, csak azért, mert hasznosnak tűnik”.

Barack Obama arról is beszélt, hogy kormányának egyértelmű bizonyítékai vannak arról, hogy hazáját informatikai támadások érték Oroszország részéről.

Angela Merkel az ukrajnai Krím félsziget Oroszországhoz csatolására utalva hangsúlyozta: “keserű” következményekkel járhat, ha bárki is beletörődik az államok területi épsége és szuverenitása sérthetetlenségén alapuló nemzetközi rend megsértésébe.

Mindketten hangsúlyozták, hogy az Oroszországot az ukrán válság miatt sújtó szankciókat fenn kell tartani, visszavonásuk feltétele a válság politikai rendezésére kidolgozott minszki megállapodás végrehajtása. Állást foglaltak a szíriai polgárháború lezárására irányuló törekvések folytatása mellett is. Angela Merkel Bassár el-Aszad szíriai elnökről szólva leszögezte: nem lehet elfogadni partnernek olyan vezetőt, aki bombatámadásokat hajt végre népe ellen.

Barack Obama az amerikai elnökválasztási kampányról szólva kiemelte, hogy a digitalizáció és a közösségi média elterjedése révén egyre nehezebb különbséget tenni a “tények és a propaganda között”, így minden eddigitől eltérő, gyökeres változást jelentő “nem hagyományos” választási küzdelmen esett át hazája. Fontos tényező az is, hogy sokan nem tudják vagy elfelejtették, hogy milyen volt a hidegháború, és nem kellőképpen közismert, hogy a demokrácia és a béke nem természetes adottság. Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy a választók tájékozódjanak és vegyenek részt a közügyekben – mondta.

Angela Merkel a kampánnyal kapcsolatban megjegyezte: elég csak az Európai Parlament képviselőire tekinteni annak megállapításához, hogy az EU sem mentes a populizmustól. Hangsúlyozta, hogy a digitalizációnak az agrártársadalomból az ipari társadalomba való átmenetnél is nagyobb horderejű, a gazdasági-társadalmi viszonyokat bomlasztó folyamata közepette nagy türelemre van szükség, de elfogadhatatlan a nép fogalmának kisajátításán alapuló, kirekesztő politizálás.

Barack Obama szerdán érkezett Berlinbe, búcsúlátogatása csaknem három napig tart. Pénteken Merkel és Obama a brit miniszterelnökkel, a francia államfővel, az olasz és a spanyol kormányfővel együtt folytat tárgyalást.

Barack Obama amerikai elnökként hatodszor jár Németországban. A csütörtök esti tájékoztatón azt is elmondta, hogy szeretne majd visszatérni magánemberként, és felkeresni a világ legnagyobb sörfesztiválját, a müncheni Oktoberfestet.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

    Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

    Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

  • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

    Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

    Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.