EUR: 325,92 Ft
CHF: 294,12 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Exportakadémia határon innen és túl

Kilencedik alkalommal indította el Exportakadémia tréningsorozatát a Magyar Nemzeti Kereskedőház. Ennek célja továbbra is a magyar cégek nemzetközi piacra lépésének megkönnyítése. Figyelem, a képzés hamarosan a határon túl is elérhető lesz.

Fotó: MNKH

Fotó: MNKH

A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) évről évre azzal a céllal hirdeti meg Exportakadémia tréningjét, hogy olyan külpiac-orientált, gyakorlati és elméleti menedzsmenttudást adjon át, amellyel a hazai vállalkozások fejleszthetik képességeiket és bővíthetik exporttevékenységüket. Nos, az MNKH által kínált tananyag igencsak kelendőnek bizonyult, ugyanis október közepén már a kilencedik kurzus vette kezdetét és eddig több mint 170 magyar vállalkozás képviselője végezte el sikeresen. A tematika rendkívül szerteágazó, az Exportakadémia iránt érdeklődők széles körű ismereteket szerezhetnek a külkereskedelem területén, érintve többek között a stratégia- és márkaépítés, piacelemzés, finanszírozás vagy éppen kockázatkezelés témakörét.


A kilencedik MNKH Exportakadémia három részből áll, az elsőre október 19–20-án került sor, amelyen elismert trénerek és sikeres exportőrök tartottak előadásokat, például az üzleti környezet, a piacelemzés, illetve a marketingstratégia és menedzsment témáiban. A következő két alkalom időpontja november 2–3. és november 16–17., amikor a különböző forrásbevonási lehetőségekkel, valamint exportfinanszírozási megoldásokkal ismerkedhetnek meg a részt vevő cégek. A kezdő exportőrök számára indított képzésen túl a Kereskedőház két Haladó Exportakadémia felkészítést is lebonyolított, amely a már exporttapasztalatokkal rendelkező vállalkozásoknak szólt.

Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese (Fotó: MNKH)

Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese (Fotó: MNKH)

A mostani tréningsorozat nagy újdonsága, hogy az MNKH a határon túli magyar vállalkozások számára is elérhetővé teszi a képzést, így az Exportakadémia már novemberben eljut Szabadkára és Csíkszeredára is. – Az MNKH a magyar–magyar gazdasági kapcsolatok erősítésének jegyében terjesztette ki edukációs szerepvállalását Közép-Európa magyarlakta területeire. Szeretnénk, ha a külhoni cégek is elsajátítanák azt a tudást, amellyel bővíthetik exportkapacitásaikat, hozzájárulva a határ menti gazdasági együttműködések fejlődéséhez – foglalta össze a kezdeményezés mögött húzódó okokat Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese. A Kereskedőháznak nem ez az első lépése a határon túlra, jelenleg is hét régiós országban rendelkezik összesen húsz képviselettel. Az irodák kiemelt feladata, hogy összehozzák egymással a potenciális üzleti partnereket és konkrét üzleti lehetőségekhez segítsék a vállalkozásokat.


Az Exportakadémián megszerzett tudás gyakorlati alkalmazhatóságáról Gyimesi Lászlót kérdeztük, aki Mystic Nails Hungary nevű cégével maga is hallgatója volt az MNKH tréningjének, ma pedig már ő is előadásokat tart itt. A vállalkozás műköröm-alapanyagot gyárt és forgalmaz 25 országban, bevételei 80 százalékát az export teszi ki. – A tréningsorozat olyan technikai tudást ad, ami azonnal beépíthető a cég működésébe, az itt megszerzett információk mindegyike rendkívül hasznos volt – fogalmazott a Lokál Extrának. Gyimesi László pontosan tudja, mit is jelent, ha valaki a külpiacokon is aktív, hiszen ennek köszönheti vállalkozása növekedését. – Az első nemzetközi üzletünket a 2008-as válság idején kötöttük meg. Azt vettük észre, hogy miközben a versenytársaink sorra bedőlnek, mi a külföldi tevékenységünknek köszönhetően stabilan bővülünk – mutatott rá. A vállalkozó egy jó tanácsot is megfogalmazott azok számára, akik külpiacra lépésen törik a fejüket: figyeljenek oda a kulturális különbségekre, ugyanis a különböző piacokon uralkodó szokások okozhatnak meglepetéseket.

Kapcsolódó Cikkek

 • A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Kárpát-medencében

  A fiatalok a magyarság jövőjének zálogai a Felvidéken és az egész Kárpát-medencében – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak a megnyitóján kedden.

 • Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Újra 30°C fölé emelkedik a hőmérő higanyszála

  Kedden és szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor kedden délután az északi megyesávban, szerdán pedig az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar.

 • Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Deutsch Tamás: Az EB új elnöke tegyen meg mindent a bevándorlás megállításáért

  Az Európai Unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, az uniós szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani – jelenttette ki Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.