EUR: 317,77 Ft
CHF: 279,86 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Aktuális

Futballkatedrális épül Dunaszerdahelyen

Szombaton avatják a DAC futballcsapat új stadionját, a nyitómérkőzést a Trencsén ellen játssza a legendás dunaszerdahelyi klub. A beruházás villámtempóban valósult meg, igaz, a MOL Aréna nevet viselő létesítmény két év múlva készülhet el teljesen.

Fotó: Csudai Sándor

A DAC  új fészke (Fotó: Csudai Sándor)

Nem sajnálta a pénzt Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi DAC többségi tulajdonosa, amikor úgy fél éve Szlovákia szerte egyedülálló fejlesztési programot indított el a futballklubnál. Az hagyján, hogy a csapat egy vadi új, több mint 6 milliárd forintos stadiont kapott, de e mellé egy olyan akadémiai fejlesztés-cunamit is hozzácsaptak, amit talán még itthon is megsüvegelnének. A nagyvállalkozó Világi Oszkár nem is fukarkodott a jelzőkkel, amikor a hét közepén megmutatta a sajtónak a focibirodalmát. – Futballkatedrális építünk – foglalta össze kellően szemléletesen, mi is folyik a felvidéki Dunaszerdahelyen.


A gyerekek és az ifisták egy 17 hektáros területen, több mint tíz pályán, valóban európai körülmények között nevelkedhetnek, és az már most jól látszik, hogy az infrastruktúrához a szakmai alapok sem hiányoznak. – Luxusnak tűnhet, de itt még a füvet is naponta vágjuk és kezeljük és azt is percre pontosan megszabjuk, hogy az akadémisták mikor kerüljenek ágyba – sorolta Világi. Az utánpótlás képzésben jelenleg 14 együttes, 260 gyerek és 35 edző vesz részt.

Fotó: Csudai Sándor

Világi Oszkár nem ismer tréfát, ha a DAC-ról van szó (Fotó: Csudai Sándor)

Kék-sárga mennyország

A DAC stadion a teljes készültséget 2018 közepére érheti el, ez pedig 13 ezres kapacitást jelent majd. Egyelőre a fő- és egy oldalsó tribün áll, ami így is rekordtempó, hiszen a munkálatok 2016 júniusában kezdődtek. A jegyárak 6-8 euró (kb. 2500 forint) között mozognak, beléptetési rendszer pedig nem lesz. A komplexum az UEFA besorolása szerint 4. kategória, így alkalmas vb és eb csoportmérkőzések lebonyolítására is.

Ilyen álmok megvalósításához persze nem árt egy zsák pénz sem, a DAC ügyét pedig szerencsére sokan a szívükön viselik. Egy közülük például a MOL is (amelynek a Slovnaft révén szlovák érdekeltségei is vannak, Világi Oszkár itt elnök-vezérigazgató), amely mintegy 600 millió forinttal szállt be a stadionépítésbe. Az olajcég ezzel kiérdemelte, hogy a létesítmény a MOL Aréna nevet kapja. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szlovák állam is nagyjából ennyi pénzt ítélt meg a projektnek, igaz, Világi Oszkárék hiába is pályáztak többre, a szlovák kormány elzárta a pénzcsapokat. Bacsa György, a MOL-csoport üzletfejlesztési igazgatója a partnerség kapcsán kifejtette, hogy a cég hosszú távú együttműködésre törekszik a labdarúgó klubbal és a mellette működő akadémiával, amelyet ugyancsak a nevére vesz a MOL.


Fotó: Csudai Sándor

A dunaszerdahelyi kemény mag hangpróbát tart a hétvégi bajnoki előtt (Fotó: Csudai Sándor)

Szombaton fel is avathatják az egyelőre félkész arénát: a DAC bajnokin fogadja a címvédő Trencsént. A helyiek reménye szerint telt ház előtt.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Karneváli csodák

    A nap képe: Karneváli csodák

    Minden évben turisták százezrei lepik el Velencét a maskarás ünnep idején, hogy részesei lehessenek annak a varázslatnak, melyet a gyönyörű álarcok tánca kínálnak.

  • Zsidólistázó jobbikos váltja Szávayt

    Zsidólistázó jobbikos váltja Szávayt

    Bencsik Jánost, egy másik listaállító nácit jelöl a Jobbik a nőveréssel hencegő Szávay István helyére. Bencsik Gyöngyösi Márton beszéde után maga kezdett információ gyűjtésbe azokról az ‘izraeli ügynökökről” akik szerinte uralják Amerikát.