2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Egyéb Szekszárd

Lágerjárat – vagonban érkezett a múlt

Begördült a szekszárdi állomásra múlt szombaton a Lágerjárat, amely nem más, mint egy vagonban berendezett kiállítás. A korabeli tehervagon tárlata a „málenkij robot” mementójaként kordokumentumokkal, képekkel, vetítésekkel, hangokkal mutatja be az elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások szörnyű sorsát.

Az utazó vagonkiállítást a Magyarországi Németek Pécs-Baranya Nemzetiségi Köre hívta életre a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából. A vagon azon magyarországi vasútállomásokra látogat el, amelyekről 1944 végén és 1945 elején deportáltakkal zsúfolt vonatok indultak a Szovjetunióba. A szekszárdi állomáson november 22-ig áll a vagon.

A megnyitó ünnepélyességét a „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus emelte produkciójával Fotó: Fazekas Zoltán

A megnyitó ünnepélyességét a „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus emelte produkciójával
Fotó: Fazekas Zoltán

Kapcsolódó Cikkek

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Látványos futballshow költözött a Béke térre

  Látványos futballshow költözött a Béke térre

  A kerületünkben zajló Mozgásban a kultúra! című rendezvénysorozat harmadik eseménye A futball látványosságai címet kapta. A Béke téren megrendezett programon mindenki megismerhette a teqballt, mint sportágat, sőt a Freestyle Foci csapata is látványos show-val készült.