EUR: 329,12 Ft
CHF: 299,03 Ft
2019. október 23., szerda
Gyöngyi

Sport

Légi katasztrófa: lezuhant a brazil focicsapat repülőgépe

A kolumbiai Medellín közelében lezuhant egy 81 utast szállító repülőgép. A gépen volt a brazil élvonalbeli Chapecoense labdarúgócsapata is. A katasztrófát csupán hatan élték túl.

Helyi idő szerint hétfő este lezuhant a Lamia bolíviai légitársaság egyik gépe, amelyen 81-en utaztak – 72 utas és a 9 fős személyzet –, miközben a Kolumbia északnyugati részén található Medellín felé, a José María Córdova nemzetközi repülőtérhez közeledett. A gépen tartózkodott a brazil élvonalban szereplő Chapecoense labdarúgócsapata, amely a Copa Sudamericana (a Libertadores Kupa után a második legrangosabb kupasorozat a kontinensen) döntőjére igyekezett Medellínbe, ahol a helyi Atlético Nacional fogadta volna.


A hírek szerint a katasztrófát csupán hatan élték túl, köztük a védő Alan Ruschel és a kapus Jackson Follmann. A baleset körülményei egyelőre nem ismertek, a helyi sajtó szerint a térségben éppen vihar dúlt, ezért zuhanhatott le a gép, más információk szerint elfogyhatott az üzemanyag.

epa05651621 A picture dated 23 November 2016 and made available on 29 November 2016 shows players of the Brazilian Chapecoense soccer team before their semifinal match of the South American Cup, at the Conda Arena of Chapeco, Brazil. A plane reportedly carrying 81 people, including the players of the Brazilian soccer club Chapecoense, has crashed on 29 November 2016. The plane was said to have crashed in a mountainous area outside Medellin as it was approaching the Jose Maria Cordoba airport, media said. The cause of the incident is yet uknown. The Chapecoense were scheduled to play in the Copa Sudamericana final against the Medellin's Atletico Nacional on 30 November. EPA/MARCIO CUNHA

/Fotó: EPA/Marcio Cunha

Az EFE spanyol hírügynökség értesülése szerint az együttes eredetileg egy charterjárattal ment volna a szerdai mérkőzésre, de ezt a brazil hatóságok nem engedélyezték, ezért szállt fel a küldöttség egy kereskedelmi repülőgépre. Az utasszállító útközben leszállt a bolíviai Santa Cruz de la Sierrában, a Viru Viru nemzetközi repülőtéren.


A csapat keretében négy ismertebb futballista van. A mindössze 22 éves Cláudio Wick brazil U17-es válogatott (ő nem tartott a csapattal), a 32 éves Filipe Machado Európában is megfordult, a bolgár és az azeri bajnokságot is megnyerte, Cléber Santana három idényben az Atlético Madridban játszott, illetve Matheus Biteco U20-as brazil válogatott.

epaselect epa05651671 Medical staff from the San Juan de Dios hospital transfer 27-year-old Brazilian soccer player Alan Ruschel as he arrives to La Ceja in Colombia on 29 November 2016, after surviving a plane crash. Ruschel is said to be the first survivor after a plane reportedly carrying 81 people, including the players of the Brazilian soccer club Chapecoense, crashed in a mountainous area outside Medellin as it was approaching the Jose Maria Cordoba airport. The cause of the incident is yet unknown. The Chapecoense were scheduled to play in the Copa Sudamericana final against the Medellin's Atletico Nacional on 30 November. EPA/LUIS EDUARDO NORIEGA A.

/Fotó:  EPA/LUIS EDUARDO NORIEGA A.

A Chapecoense a dél-brazíliai Chapeco városának csapata, amely jelenleg a 9. helyen áll a brazil bajnokságban, ahová 2014-ben került be.

Sportkatasztrófák:

1949. május 4-én a Torino teljes labdarúgócsapata veszítette életét, miután a város közelében, a Superga-hegyen álló bazilikának ütközött a repülőgépe.

1958. február 6-án a Manchester United csapata szenvedett balesetet a müncheni repülőtéren, miután a gép nem tudott felszállni. A balesetben nyolc futballista hunyt el, a túlélők között volt Sir Bobby Charlton és Matt Busby.

2011. szeptember 7-én a Lokomotyiv Jaroszlavl KHL-es jégkorongcsapatát érte baleset, miután a repülő felszállás után megbillent, majd a földhöz csapódott. A gépen 45-en utaztak, csupán ketten élték túl a katasztrófát: Alekszandr Galimov és a gép fedélzeti mérnöke.

Kapcsolódó Cikkek