EUR: 330,98 Ft
CHF: 302,11 Ft
2019. december 09., hétfő
Natália

Életmód

Márton után másnap jön

Hogy elkerüljük az éhezést jövőre, holnap libát kell enni – tartja a hiedelem, de a tévhitekkel ellentétben a hagyomány nem elégszik meg a májával, az egész állatnak a tányérra kell kerülnie. Mellé pedig újbor jár, amitől másnap garantált a fejfájás.

Roast goose, rustic, Image: 88548184, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

/Fotó: Profimedia

Nem véletlen, hogy éppen a libahúshoz kötődik az élelembőség hagyománya a Márton-nap körüli hiedelmek közül, hiszen ennek a szárnyasnak van a legnagyobb zsírtartalmú húsa. A régiek szerint a libát ilyenkor egészben kell sütni, és párolt káposzta dukál mellé (hacsak nem ugrik a levesesfazékba). Azt viszont talán kevesen tudják, hogy a püspökfalat kifejezésünk is a Márton-napi libához kötődik, hiszen a libasültből a település papjának is illett küldeni kóstolót, mégpedig nyilván a legzsírosabb, hátsó feléből.


De óvatosan a libasütéssel: a madár odafigyelést igényel. A 175 fokra előmelegített sütőbe úgy érdemes betenni, hogy alatta legalább ujjnyi vízréteg álljon. Sütés közben – nem túl gyakran, de – érdemes forgatni és locsolni, akkor lesz igazán ropogós a bőre. A megmaradó vízből azután akár barnamártást is lehet készíteni.

És a bor! A szőlősgazdák hagyományosan november 11-én, Márton napján „dugózták be” az újboros hordókat, mert addigra forrta ki magát a nedű. Ezért is tartja magát a hagyomány, hogy Mártont másnap követi, hiszen olyan sokat kellett várni a friss borra, hogy amikor végre tényleg érdemessé vált a kortyolgatásra, a poharazók alaposan bele is kóstoltak.

Kapcsolódó Cikkek

 • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

 • Télen is óvjuk a bőrünket!

  Télen is óvjuk a bőrünket!

  A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.