2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb Szombathely

Mindennapos testnevelés kerékpárral

Az országban elsőként testnevelésórák keretében foglalkoznak a BringaAkadémia tananyagával a szombathelyi Gothard Jenő Általános Iskolában. A diákok nemcsak élvezik ezeket az órákat, de nagyon hasznosnak is találják: olyan helyzeteket gyakorolnak, amelyekre a mindennapokban szükség van.

Szerda reggel az átlagosnál is több kerékpár pihen a Gothard iskola udvarán. Az egyik ötödikes osztály tanulói biciklivel érkeztek, hogy azt rögtön használják is. Testnevelésóra van: szlalomozással kezdenek, később a helyes elindulás, megállás, kanyarodás és az egy kézzel irányítás is sorra kerül. Ezek segítik a forgalomban való közlekedést.


Fotó: CSG

Látványos gyakorlatok színesítik a BringaAkadémia óráit Fotó: CSG

Késő ősszel, télen – ha rosszabbra fordul az időjárás – az elméleti tudnivalókkal folytatják: szó lesz a KRESZ legfontosabb szabályairól, kerékpár-szerelési ismeretekről és túrázási lehetőségekről is. A BringaAkadémiát az iskolák szabadon választható önálló óraként, vagy a technika-, illetve a testnevelésórába illesztve is bevezethetik a 3. és 4., illetve az 5. és 6. évfolyamon.

Fotó: CSG

Szívesen ülnek kerékpárra a gyerekek Fotó: CSG

– A Gothard Jenő Általános Iskola célja, hogy a tanulók minél több szabadidős sportág alapjaival ismerkedjenek meg. Az egészséges életmódra nevelés és a kerékpározás népszerűsítése mellett a BringaAkadémia egy közlekedésbiztonsági program is, ezért döntöttünk úgy, hogy a mindennapos testnevelés részévé tesszük – mondta el a Lokál Extrának Nagyné Tancsics Ildikó intézményvezető. Hozzátette: ha a diákok megtanulnak biztonságosan és magabiztosan kerékpározni, csökkenhet a biciklisbalesetek száma is. A cél az, hogy a kerékpáros is járművezetőnek érezze magát és ennek megfelelően közlekedjen.


Fotó: CSG

Kelemen Tibor testnevelő tanár a helyes elindulás szabályait magyarázza Fotó: CSG

Kelemen Tibor testnevelő tanárnak jók a tapasztalatai, az azonban hamar kiderült számára, hogy a gyerekek eddig sok mindent máshogy – nem szabályszerűen – tettek, tehát van hova fejlődniük. – A gyakorlati órákon forgalmi helyzeteket gyakorlunk. A látványos, játékos feladatoknak köszönhetően mindig jó hangulatúak az órák – tette hozzá. Ő egyébként egyike annak a hat tanárnak, akik elvégezték a harmincórás akkreditált BringaAkadémia pedagógus-továbbképzést.

Az idén a három ötödikes osztály tanulói, azaz közel nyolcvanan vesznek részt a programban. A jövő évtől felmenő rendszerben már két évfolyamon mintegy 180 diák járhat majd a BringaAkadémia óráira.

Megkérdeztük

Lőrincz Péter tanuló: Nagyon jók az órák, mindig élvezem, hogy valami újat tanulunk. Egyébként is sokat biciklizek, a hétköznapokban is hasznát veszem az ismereteknek. Sokszor suli után még kimegyünk és gyakorolunk.

Gyurácz Bálint tanuló: Azért jók ezek az órák, mert tanulunk is belőlük és hangulatosak is. Mindent gyakorlunk, amire szükség van a közlekedésben: például megtanultuk, hogyan kell elindulni és kanyarodni. Természetesen nemcsak az órán, hanem máskor is így teszem.

Horváth Nikol tanuló: Mindennap biciklivel járok a suliba és haza, így számomra különösen hasznosak ezek az órák. Olyan dolgokról tanulunk, amelyeket a való életben is lehet használni, például szó volt a helyes elindulásról és irányjelzésről. Nagyon várom már az elméleti órákat is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.