EUR: 319,74 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. április 19., péntek
Emma

Egyéb XIII.kerület

Munkával telik a jubileum

Idén 40 éve van színpadon az angyalföldi Kriszt László tánctanár, koreográfus. A művész a 80-as években a József Attila Művelődési Házban alapította meg a Komplex Dance Stúdiót, ahol kezdetben csak gyakorolni akart – aztán sokkal több lett belőle.

Fészek Művészklub, Kozmikus Ady színházi előadás próbája, Kriszt László rendező (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kriszt László a Fészek Művészklubban rendez darabokat (Fotó: Keresztesi Balázs)

Kriszt László lapunknak elmondta, a táncstúdió létrehozását a szükség indokolta, hiszen amikor nem volt lehetősége, balett-, jazztánc- vagy sztepptáncórákra járni, a tanításban találta meg a gyakorlás lehetőségét.
– Előbb valóban csak gyakorolni akartam. A tanítás csak jó néhány évvel később jött az életembe, mert egy idő után át másoknak is át akartam adni azt, amit én kaptam a táncmestereimtől.
A művész lapunknak elmondta, nem mindig volt könnyű a tanítás, hiszen volt, hogy sok tanítványa akadt, de olyan is előfordult, hogy bőven elfértek a teremben.
– A lényeg az volt számomra, hogy a tánctechnikán keresztül pozitív mentalitást, kitartást és szorgalmat adjak a növendékeimnek, vagyis a táncon keresztül akarjanak még többet kihozni magukból, hogy valakivé válhassanak. Sajnos a tanítványok 95 százaléka lemorzsolódott, közülük jó páran abbahagyták, voltak, akik elpazarolták a tehetségüket vagy aprópénzre váltották. Ez az arány, ez a tendencia ma sem változott.


Kriszt László ma, 55 évesen is tanít, de már jóval nehezebb a dolga.

– A növendék mindig és mindenkor növendék, ez mit sem változott. Talán annyi, hogy manapság sokkal kevesebben akarnak táncosok lenni, kevesebb a kitartásuk, és sajnos sokkal, de sokkal igénytelenebbek, mint korábban.


Ennek egyik oka, hogy bár a fiatalok zöme szeret valamilyen táncstílust, de amikor a fejlődésért szenvedni kell, amikor áldozatokat kell hozni, a legtöbben abbahagyják. A másik, hogy a gyerekek, illetve a fiatalok túl hamar és nem megfelelő felkészültséggel állnak színpadra és vesznek részt versenyeken.

Musical_Podium_2016_1

Kriszt László legújabb tanítványaival, a Musical Pódium főszereplőivel, melyben a népszerű Zana József is szerepel

A tánctanár szerint utóbbiban éppen a koreográfusok és tánctanárok a hibásak, hiszen ők űzik, hajszolják a gyerekeket azért, hogy eredményeket tudjanak felmutatni, így viszont nagyon kevés idő jut magára a képzésre.

– Pedig ez az elsődleges szempont. Így nem sok esélyük lehet a mai fiataloknak – profi táncosként semmiképpen. Nem véletlenül nem hallunk magyar táncosok sikereiről, maximum egy-két amatőr versenyt nagyítanak fel idehaza. Ezért még az Operában is túlnyomó többségben külföldi táncosokat foglalkoztatnak.

Pedig a tánc a legjobb sport, a legeredményesebb kondicionáló, az egész testet átmozgatja, az izomtónusokat rendben tartja, szóval a lehető legjobb és legegészségesebb mozgásforma.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek