EUR: 322,18 Ft
CHF: 283,39 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Nemzetiből nemzetietlenné vált a Jobbik?

Sokak számára meglepőt lépett a Jobbik azzal, hogy szembe fordult a keddi alkotmánymódosítással és kvázi a nevét adta ahhoz, hogy Brüsszel bevándorlókat telepítsen Magyarországra. A nemzeti színben tetszelgő Vonáéknak nem ez volt az első nemzetietlen húzása.

Fotó: Csudai Sándor

Vona Gábor (Fotó: Csudai Sándor)

Hosszú ideig egészen valószínűtlennek tűnt, kedden aztán mégis bekövetkezett, hogy a magát nemzetiként meghatározó Jobbik a baloldallal összekapaszkodva megfúrt egy olyan kezdeményezést, amely az ország védelméről szólt: az uniós kvóták megakadályozását célzó alaptörvény-módosítás kapcsán az ellenzéki frakciók nem szavaztak. A baloldal részéről talán nem újdonság az ilyesmi, a néppártosodó Jobbik azonban akár még “első áldozónak” is számíthatna ezen a porondon.


Mégsem az, még hozzá azért nem, mert a Vona Gábor-féle tömörülés nem kedden lőtte először lábon a magyar érdekeket. A történet kapcsán egészen 2010 májusáig kell visszamenni, amikor is a parlament a határon túli magyarok magyar állampolgárságának megadásáról voksolt, amely mellett a ház nagy többséggel ki is állt. Kivéve néhányakat: így például Gyurcsány Ferencet és Vona Gábort. Az ex-miniszterelnök egy kövér nemmel szavazott, a Jobbik előszeretettel magyarkodó elnöke pedig még csak részt sem vett döntésben. Frakcióvezetőként akkor azzal védekezett, hogy éppen riportot adott egy újságírónak, mindenesetre nagyon sajnálja a történteket.

IMG_9751

Mirkóczki Ádám (Fotó: Csudai Sándor)

Megkérdeztük Mirkóczki Ádámot a Jobbik szóvivőjét, hogy ilyen sztorikkal a portájukon egyáltalán nemzetinek tartja-e még magát a párt és hogy nem tartanak-e attól, hogy a saját szimpatizánsaik csalódnak a Jobbikban. – Egyáltalán nem tartunk ettől, Vona Gábor az említett 2010-es esetben valóban interjút adott, a keddi alkotmánymódosításhoz való viszonyunkat pedig előre világossá tettük a választóink előtt – fogalmazott. Arra a közbevetésünkre, hogy ez nem feltétlenül állja meg a helyét, hiszen az október 2-i népszavazás kapcsán részvételre és nemmel való szavazatra buzdítottak, miközben az alkotmánymódosításkor már a letelepedési kötvények kivezetéséhez kötötték a támogatásukat Mirkóczki úgy reagált, hogy a Jobbik 2012 óta a letelepedési kötvények megszüntetését követeli.


IMG_9767

Kósa Lajos (Fotó: Csudai Sándor)

A fideszes Kósa Lajos már másképp értékelte Vonáék szerepét. – A Jobbik elnöke semmit nem változott, ahogy 2010-ben, úgy most is kifarolt Magyarország érdekeinek képviselete mögül. Kíváncsi lennék, ha a saját esküvőjéről maradt volna le, vajon mert volna-e azzal érvelni, hogy éppen nyilatkozott? – tette fel a kérdést a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Kapcsolódó Cikkek

 • A V4-országok sokat tanulnak egymástól

  A V4-országok sokat tanulnak egymástól

  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára szerint a V4-országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – a népegészségügy terén is sokat tanulnak egymástól, miután hasonló problémákra kell választ adniuk.

 • Az élelmiszeripar stratégiai ágazat

  Az élelmiszeripar stratégiai ágazat

  Az élelmiszeripar 2015 óta stratégiai ágazat, ennek megfelelően az élelmiszeripar komplex fejlesztéséhez 2020-ig 300 milliárd forintot biztosítanak – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Miskolcon.

 • Magyarországnak szüksége van a legfejlettebb technológiák behozatalára és kínai befektetésekre is

  Magyarországnak szüksége van a legfejlettebb technológiák behozatalára és kínai befektetésekre is

  A teljes foglalkoztatás megteremtése után Magyarországnak a legfejlettebb technológiák behozatalára van szüksége, Budapest érdekelt a minél szabadabb globális kereskedelemben, és abban, hogy kínai vállalatok befektessenek az országban – fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, felszólalva az Egy övezet, egy út együttműködés kereskedelmi fórumán Pekingben.