EUR: 317,77 Ft
CHF: 279,86 Ft
2019. február 19., kedd
Zsuzsanna

Egyéb Békéscsaba

Sikeres évet zár a csabai súlylökő

Az olimpiai bronz mellett idén egy városi elismeréssel is gazdagabb lett Márton Anita. Ugyanis Békéscsaba képviselő-testülete október 20-i ülésén neki és klubtársának, Baji Balázsnak ítélte a Békéscsaba Sportjáért kitüntetést.

Szeged, 2016. február 22. Márton Anita súlylökő a Szegedi Vasutas Sport Egyesület csarnokában 2016. február 22-én. A sportoló kvótát szerzett a riói nyári olimpiára. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A sportoló részt vesz az utánpótlás-nevelésben MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az elismerés olyan aktív, illetve nyugállományú magánszemélynek vagy közösségnek adományozható, akik/amelyek Békéscsabán a testneveléssel és sporttal foglalkozó társadalmi szervezetekben tevékenykednek, a testnevelés és a sport érdekében hosszabb időn át kiemelkedő munkát végeztek.


Továbbá kiemelkedő hazai vagy nemzetközi sportteljesítmény vagy sportolói pályafutás elismeréseként, az ifjúság testedzésében és a diáksport szervezésében hosszú időn keresztül kifejtett eredményes tevékenység értékeléseként, kiemelkedő edzői, sportvezetői tevékenység elismeréseként – olvasható a város honlapján.

A város vezetői mindig is kiemelten támogatták a különböző sportágakat, ezért nagy figyelmet fordítottak az olimpikonok nyugodt felkészülésére. Ez pedig meglátszik az eredményeken is. A súlylökő hölgy 2007 óta tartozik a Békéscsabai Atlétikai Clubhoz, 2012-ben volt ugyan egy kis kitérője, de 2015-től újra csabai színekben versenyez.


Dr. Ferenczi Attila, a klub társadalmi elnöke mesélt lapunknak Anita korábbi eredményeiről: 2006-tól szinte folyamatosan magyar bajnok hol súlylökésben, hol diszkoszvetésben, a 2012-es londoni olimpián még csak 17,48-at dobott, idén 19,87-et, ami igen komoly fejlődés. Ez pedig az elhivatottságának, alázatának, a sporthoz való hozzáállásának köszönhető. Eperjesi László, az atléta edzője szerint azzal lehetne még növelni Anita teljesítményét, ha a vállát kicsit magasabban tartaná. Ebből is látszik, milyen apróságokon múlhat egy-egy helyezés.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 13. Márton Anita a riói nyári olimpia női súlylökés versenyszámának döntőjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Stadionban 2016. augusztus 12-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Márton Anita a riói olimpián női súlylökésben bronzérmes lett MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A sportoló maga is sokat dolgozik a fiatalokkal, részt vesz az utánpótlás-nevelésben. Arra a kérdésre, hogy ő személy szerint mivel tudja inspirálni a kezdő versenyzőket, az a válasza, hogy leginkább az eredményeivel. De sokszor közös edzéseik is vannak, bár az edzőjük nyilván nem ugyanaz. Ezeken a tréningeken pedig ő is biztatja a fiatalokat, illetve a versenyekre sokszor együtt utaznak. Amikor Anita először odakerült a békéscsabai klubhoz, a jó csapatszellem, a baráti társaság fogta meg.

Márton Anita bár fantasztikusan szerepelt idén is, már a következő olimpiát tervezi, hiszen ahogy lapunknak elárulta: élsportolóként olimpiai ciklusokban, azaz négy évben gondolkodnak. Ez a bronzérem pedig inspiráció, hogy Tokióban még jobb eredményt érjen el, ami – elnézve a folyamatosan javuló lökéseit – nagyon valószínű.

Kapcsolódó Cikkek