EUR: 318,12 Ft
CHF: 280,64 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Egyéb XIX.kerület

Sokat tettek Kispest sportjáért

A 2009-ben alapított Kispest Sportjáért Díjat idén Maróthyné Rákóczy Zsuzsannának, Tormásiné Neuwirth Anikónak és Jobbágy Istvánnak ítélték oda. Mindhárman hosszú évtizedek óta faragnak eredményes, egészséges sportembereket a gyerekekből, kiemelkedő munkájukat ismerték most el helyi szinten.

Kispest Sportjáért Díj ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

Zsuzsanna olimpikonokat nevel (Fotó: Máté Krisztián)

Bajnokokat nevelt

Maróthyné Rákóczy Zsuzsanna Salgótarjánban született, a Testnevelési Főiskola elvégzése után tette át székhelyét Budapestre. 1983 óta tanít a Pannónia Általános Iskolában. A testnevelő tanár kezei között olyan tehetségek bontogatták szárnyaikat gyerekként, mint Egerszegi Krisztina, Kozma Dominik, Marosi Ádám, Bernek Péter vagy a riói olimpiai küldöttség legfiatalabbja, Késely Ajna.


– Dominiknak és Péternek osztályfőnöke is voltam, előbbi lezserebb, utóbbi fegyelmezettebb, jobb tanuló volt – elevenítette fel emlékeit Zsuzsanna. – Ajnában az a különleges, hogy bár felmentése van testnevelésből, még így is szívesen beáll a sorba, mondván, ő szeret mást is, mint úszni. Eltökélt volt már kicsiként, és ugyan még mindig csak épp hogy befejezte a nyolcadik osztályt, meg tudott maradni gyereknek. Tartom a tanítványaimmal a kapcsolatot, és elmondhatatlan öröm, amikor látom őket világversenyen sikeresen szerepelni.

Kispest Sportjáért Díj ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

Anikó musztángokkal lett sikeres (Fotó: Máté Krisztián)

Táncban verhetetlen

Tormásiné Neuwirth Anikó bő húsz éve foglalkozik a XIX. kerületben akrobatikus rock and roll oktatásával. 2003-ban alakította meg a Musztáng Sportegyesületet, azóta minden évben dobogón állt valamelyik párosa vagy formációja a világkupák, világbajnokságok, Európa-bajnokságok versenyein. Nevéhez fűződik többek között az egyesület junior páros formációs világbajnoki, valamint felnőtt nagyformációs világbajnoki címe és világkupa- győzelme. A Magyar Táncsport Szövetségtől 2012-ben Az év sportvezetője díjat is megkapta.


– Debreceni vagyok, jelenleg Lőrincen lakom. Huszonegy év alatt rengetegen megfordultak nálam. Volt, aki csak azért jött, mert szerette a mozgást, jó volt a hangulat, és akadt, aki beleszeretett a versenysportba – avatta be a Lokál Extrát a részletekbe. A munka nem áll meg, az idei jó eredmények után is van még kihívás, hiszen jön a magyar bajnokság és a párosoknak hamarosan a világbajnokságon kell helytállniuk.

Kispest Sportjáért Díj ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

István két sportágban is maradandót alkotott (Fotó: Máté Krisztián)

Két sportágban remekel

– A nyolcvanas években kaptam itt lakást, azóta itt élek. Tizenhárom éves koromban kezdtem cselgáncsozni – mondta lapunknak a kerülethez és a sporthoz való kötődéséről a harmadik kitüntetett, Jobbágy István testnevelő tanár, aki 1990 óta vesz részt a kispesti sportéletben. Kezdetben sporttanácsnokként, majd 1993 óta a KAC ügyvezető elnökeként, később elnökeként tevékenykedett. 1994–2011 között vezetője volt az Önkormányzati Sporttelepnek és rendezője a kerületi sportnapoknak. Egyesületi vezetői ideje alatt a KAC női kézilabda-szakosztálya a Budapest II. osztályból az NB I/B osztályba jutott. A KAC cselgáncsszakosztályának vezetőedzőjeként tanítványai világkupán, országos bajnokságon érmes helyezéseket, az országos diákolimpián aranyérmeket szereztek.

– Mivel a dzsúdó alapvetően közelebb áll a szívemhez, talán az ott elért sikereket nagyobbra tartom, de a sportvezetőként elért kézilabdás menetelés is idetartozik, csak az teljesen más munkát kívánt meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek