EUR: 326,49 Ft
CHF: 280,37 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb XIX.kerület

Sokat tettek Kispest sportjáért

A 2009-ben alapított Kispest Sportjáért Díjat idén Maróthyné Rákóczy Zsuzsannának, Tormásiné Neuwirth Anikónak és Jobbágy Istvánnak ítélték oda. Mindhárman hosszú évtizedek óta faragnak eredményes, egészséges sportembereket a gyerekekből, kiemelkedő munkájukat ismerték most el helyi szinten.

Kispest Sportjáért Díj ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

Zsuzsanna olimpikonokat nevel (Fotó: Máté Krisztián)

Bajnokokat nevelt

Maróthyné Rákóczy Zsuzsanna Salgótarjánban született, a Testnevelési Főiskola elvégzése után tette át székhelyét Budapestre. 1983 óta tanít a Pannónia Általános Iskolában. A testnevelő tanár kezei között olyan tehetségek bontogatták szárnyaikat gyerekként, mint Egerszegi Krisztina, Kozma Dominik, Marosi Ádám, Bernek Péter vagy a riói olimpiai küldöttség legfiatalabbja, Késely Ajna.


– Dominiknak és Péternek osztályfőnöke is voltam, előbbi lezserebb, utóbbi fegyelmezettebb, jobb tanuló volt – elevenítette fel emlékeit Zsuzsanna. – Ajnában az a különleges, hogy bár felmentése van testnevelésből, még így is szívesen beáll a sorba, mondván, ő szeret mást is, mint úszni. Eltökélt volt már kicsiként, és ugyan még mindig csak épp hogy befejezte a nyolcadik osztályt, meg tudott maradni gyereknek. Tartom a tanítványaimmal a kapcsolatot, és elmondhatatlan öröm, amikor látom őket világversenyen sikeresen szerepelni.

Kispest Sportjáért Díj ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

Anikó musztángokkal lett sikeres (Fotó: Máté Krisztián)

Táncban verhetetlen

Tormásiné Neuwirth Anikó bő húsz éve foglalkozik a XIX. kerületben akrobatikus rock and roll oktatásával. 2003-ban alakította meg a Musztáng Sportegyesületet, azóta minden évben dobogón állt valamelyik párosa vagy formációja a világkupák, világbajnokságok, Európa-bajnokságok versenyein. Nevéhez fűződik többek között az egyesület junior páros formációs világbajnoki, valamint felnőtt nagyformációs világbajnoki címe és világkupa- győzelme. A Magyar Táncsport Szövetségtől 2012-ben Az év sportvezetője díjat is megkapta.


– Debreceni vagyok, jelenleg Lőrincen lakom. Huszonegy év alatt rengetegen megfordultak nálam. Volt, aki csak azért jött, mert szerette a mozgást, jó volt a hangulat, és akadt, aki beleszeretett a versenysportba – avatta be a Lokál Extrát a részletekbe. A munka nem áll meg, az idei jó eredmények után is van még kihívás, hiszen jön a magyar bajnokság és a párosoknak hamarosan a világbajnokságon kell helytállniuk.

Kispest Sportjáért Díj ünnepélyes átadása (Fotó: Máté Krisztián)

István két sportágban is maradandót alkotott (Fotó: Máté Krisztián)

Két sportágban remekel

– A nyolcvanas években kaptam itt lakást, azóta itt élek. Tizenhárom éves koromban kezdtem cselgáncsozni – mondta lapunknak a kerülethez és a sporthoz való kötődéséről a harmadik kitüntetett, Jobbágy István testnevelő tanár, aki 1990 óta vesz részt a kispesti sportéletben. Kezdetben sporttanácsnokként, majd 1993 óta a KAC ügyvezető elnökeként, később elnökeként tevékenykedett. 1994–2011 között vezetője volt az Önkormányzati Sporttelepnek és rendezője a kerületi sportnapoknak. Egyesületi vezetői ideje alatt a KAC női kézilabda-szakosztálya a Budapest II. osztályból az NB I/B osztályba jutott. A KAC cselgáncsszakosztályának vezetőedzőjeként tanítványai világkupán, országos bajnokságon érmes helyezéseket, az országos diákolimpián aranyérmeket szereztek.

– Mivel a dzsúdó alapvetően közelebb áll a szívemhez, talán az ott elért sikereket nagyobbra tartom, de a sportvezetőként elért kézilabdás menetelés is idetartozik, csak az teljesen más munkát kívánt meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.