2019. március 23., szombat
Emőke

Belföld

Szijjártó: a kormány továbbra is harcol a magyar emberek biztonságáért

A magyar kormány továbbra is harcol a magyar emberek biztonságáért – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter hozzátette, az alkotmánymódosításról tartott szavazás a parlamentben azt mutatta meg, hogy az ellenzékre nem lehet számítani az ország megvédéséért folytatott harcban.


Megjegyezte, a kötelező betelepítési kvóta elleni harc még nem ért véget, és ebben nagy segítséget jelentett volna az alaptörvény módosítása.

“A mai parlamenti szavazás ezt a nagyon fontos eszközt vette el az ország megvédéséért folytatott küzdelemből” – fűzte hozzá Szijjártó Péter.


Úgy vélekedett: az elmúlt másfél évben az EU nem volt képes arra, hogy megtalálja a helyes és hatékony választ a közösség történetének legsúlyosabb válságára, a tömeges népvándorlásra.

Ugyanakkor a magyar kormány álláspontja mindvégig világos volt: a kötelező betelepítési kvóta nem megoldás a bevándorlási válságra, sőt elmélyíti az EU válságát és Európa tönkretételéhez vezet – fogalmazott.

Ebben a helyzetben a magyar kormány nagyon komoly erőfeszítéseket tett, hogy Magyarországot megvédje a kvótától, ám az EU-ban mind a mai napig nem adták fel, hogy lenyomják Magyarország torkán is a kötelező betelepítési kvótát – mondta Szijjártó Péter.

A nyomás nem szűnik, ugyanis az Európai Tanács december 20-21-i ülésén is szerepel ez a kérdés, vagyis a következő hónapokban is mindent meg kell tenni, hogy a kormány meg tudja védeni Magyarországot – mondta.

Viszont a mai parlamenti szavazáson az derült ki, hogy az ország megvédésének tekintetében a magyar emberek csak a kormányra és a kormánypártokra számíthatnak – hangsúlyozta a miniszter.

Felidézte, hogy a válság kezdete óta az országra nagy nyomás nehezedett; ennek elhárításában a legnagyobb segítséget az jelentette, hogy az október 2-ai népszavazáson létrejött egy új egység, hiszen 3,3 millió ember még soha nem szavazott egy ügy mentén.

Ugyanakkor nagy segítséget jelentett volna a jövőben az alaptörvény módosítása is – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter a továbbiakban visszautasította a görög migrációs miniszter azon hétvégi kijelentését, hogy Magyarország a menekültpolitikájával kivágja az EU tartóoszlopait.

Ugyancsak felidézte az Európai Bizottság elnökének azon nyilatkozatát, hogy a magyarok nem tudják, mi a saját érdekük.

Az hogy mi a magyarok érdeke, azt pontosan mi tudjuk, magyarok, ezt bízzák ránk az EU vezetői – jelentette ki a miniszter.

A magyar emberek érdeke az, hogy a kvóták ne jelentsenek kötelezettséget, és ezért mindent meg fog tenni a magyar kormány – mondta Szijjártó Péter.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Orbán Viktor fogadta a horvát államfőt

    Munkavacsorán fogadta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnököt Orbán Viktor miniszterelnök szombat este Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

  • 210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    210 tonnával csökkentik műanyag-felhasználását

    A Lidl Magyarország a már bejelentett intézkedések mellett további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását az év végéig a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésével, továbbá műanyagcsomagolásának visszaszorításával – tájékoztatta az áruházlánc pénteken az MTI-t.