EUR: 315,90 Ft
CHF: 281,35 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb

Szívesen fizetünk bankkártyával

Shopping couple with bags paying with a debit or credit card, Image: 95226101, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Sokan nem is hordanak maguknál készpénzt /Fotó: Profimedia

Folyamatosan növekszik az egyérintéses kártyahasználat, megugrott az online vásárlási kedvünk és külföldön sem vagyunk restek a plasztikot használni – derül ki a Sberbank elemzéséből.

A KSH adatai szerint 2016 első félévében összességében 4,3 százalékkal nőtt a háztartások fogyasztása. Az optimista lakossági hangulat és az ezzel járó költési kedv a Sberbank ügyfeleinek kártyahasználati szokásaiban is megjelent.


A pénzintézet legfrissebb adatai szerint nőtt kártyás vásárlási hajlandóság a múlt évhez képest. A bank szakértői úgy látják: a pozitív változásban szerepet játszik a gyorsabb, egyszerűbb, egyérintéses fizetési lehetőség, valamint az erre alkalmas plasztikkártyák folyamatos terjedése is. Ami a pénzköltést illeti, az ügyfelek átlagosan 8395 forintot „kártyáznak el” egy vásárlás során. Az internetes vásárlás térnyerése a Sberbank ügyfeleinél is tetten érhető: idén októberéig 38 százalékkal több vásárlás történt közvetlenül az online kereskedőknél az előző év azonos időszakához képest. Az így elköltött összeg is emelkedett: ez a tavalyi időszakhoz képest 25 százalékkal nőtt. Érdekesség, hogy bár az ATM-es készpénzfelvételek száma a múlt évhez képest csökkent, a felvett összeg nem változott. A pénzintézet adatai szerint külföldön – például nyaralások alkalmával – sem mondunk le a bankkártyáról: az elmúlt évhez képest harmadával, egészen pontosan 31 százalékkal nőtt az országon kívüli kártyahasználat.

Az ügyfelek elsősorban szállodai számlájukat, valamint éttermi fogyasztásaikat szeretik kártyával fizetni – utóbbinál egyébként átlagosan 45 eurónak megfelelő összeget költenek külföldi tartózkodásaik során. A kártyahasználati adatokból az is kiderült: számos ügyfél külföldön is vesz fel készpénzt ATM-ből – ráadásul nem is keveset. A pénzintézet a múlt évhez képest 13 százalékkal több külföldi ATM-használatot regisztrált. Ennél is látványosabb a felvett összeg változása: 2016-ban átlagosan 354 eurónak megfelelő készpénz került az ügyfelek pénztárcájába – ez 72 százalékkal több az elmúlt év hasonló időszakához képest.


Kapcsolódó Cikkek