EUR: 329,35 Ft
CHF: 301,91 Ft
2019. augusztus 25., vasárnap
Lajos, Patricia

Sport

Totónyertesnek köszönheti első kupáját Puskás Ferenc

Tíz éve hunyt el Puskás Ferenc, a legendás futballista. Kevesen tudják, hogy sportkarrierje első megnyert kupáját egy focirajongó totónyertesnek köszönheti.

A totó történetében előfordult, hogy egy-egy nyereményből a szerencsés játékos a magyar sport fejlesztésére is áldozott. Az egyik nyertes, Horváth István a telitalálatos nyereményéből egy ezüstserleget készíttetett, amelyet az 1947–48-as magyar labdarúgó-bajnokság legeredményesebb góllövőjének ajánlott fel. A fiatal focista Puskás Ferenc rúgta abban az évadban a legtöbb gólt, ami máig olyan rekord, amelyet nem sikerült megdönteni. Így nem csoda, hogy ő kapta ezt a serleget, amely sportkarrierje első megnyert kupája volt.


Madrid, 2006. november 17. Az 1963-64-es idényben készült kép PUSKÁS Ferenc magyar labdarúgóról (elöl), a spanyol Real Madrid játékosáról az első osztályú spanyol bajnokságban játszott Real Madrid-Levante mérkőzésen. A találkozó 1-0 arányú Real Madrid győzelemmel ért véget. Puskás Ferenc, minden idők legnagyobb magyar játékosa hetvenkilenc éves korában, hosszan tartó súlyos betegség következtében 2006. november 17-én elhunyt. (MTI/EPA)

Puskás a labdát tartotta a legnagyobb kabalájának (MTI/EPA)

– Puskás Ferencnek van egy nagyon híres mondata: „Az én kabalám mindig a labda volt, és akkor éreztem magam biztonságban, amikor a labda nálam volt” – kezdte a Lokál Extrának Szöllősi György, a legendás focista életrajzírója.
– Mint a legtöbb futballistának, neki is voltak rituáléi: az Aranycsapat összes játékosa zöld sportszárban, míg ő fehérben lépett pályára. Magyarországon igazi vezéregyéniség volt, aki nagyon sok mindent megengedhetett magának. 1947-ben már igazi sztárnak számított. Abban az éveben kapott a Juventustól egy ajánlatot, tetszőleges fizetést kaphatott volna, lakást, kocsit, az édesapja lehetett volna az edzője, és még az aláírásáért is egy kisebb vagyon járt volna. Mindez 20 évesen! – magyarázta Szöllősi, aki Öcsi bácsi különleges szerencséjéről is mesélt.
– Amikor Spanyolországba került, vásárolt a nála vendégeskedő húgának egy sorsjegyet, amellyel viszonylag nagyobb összeget nyertek. Egyébként imádta a kártyajátékokat és ultizni is különösen szeretett – tette hozzá.
Puskás Ferenc, a nemzet sportolója címmel kitüntetett olimpiai arany- és világbajnoki ezüstérmes magyar labdarúgó 2006. november 17-én halt meg, pont tíz éve. Több klubcsapat és válogatott edzőjeként tevékenykedett, posztumusz dandártábornok. Az aranycsapat kapitánya volt. Közismert nevén Puskás Öcsi, Spanyolországban Panchónak becézték.

puskas_facebook

Puskás Ferenc (fotó: Facebook)

Kapcsolódó Cikkek