EUR: 317,95 Ft
CHF: 280,29 Ft
2019. február 18., hétfő
Bernadett

Külföld

Trump győzelme végleg betett a baloldalnak

Egyik utolsó reményét veszítette el a hazai baloldali ellenzék azzal, hogy nem a demokrata Hillary Clinton, hanem a republikánus Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást. Utóbbi győzelme viszont jól jöhet a magyar kormánynak, hiszen erősítheti a külpolitikáját.

Alapvető változásokat hozhat a magyar és a nemzetközi politikában Donald Trump választási győzelme az Egyesült Államokban. Az amerikai belpolitikai problémák mellett Trump sikerében komoly szerepet játszott az Európát sújtó migrációs válság, valamint az Európa ellen elkövetett terrortámadások is.


New York, 2016. november 9. Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke köszönti támogatóit New Yorkban 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján. (MTI/AP/John Locher)

Donald Trump (Fotó: MTI)

Trump győzelme világszerte óriási vereség volt a liberális elit számára – állapította meg az Origo.hu elemzése. Értékelésük szerint az amerikai sajtó jelentős része nyíltan Hillary Clintonnak szurkolt, miközben a republikánus jelöltet végig rasszizmussal, szexizmussal és a demokratikus értékek bedöntésével vádolták. A demokraták jelöltje mellett a hazai baloldali és liberális elit is 100 százalékban felsorakozott.

A baloldal 2014-ben Orbánéktól, 2016-ban pedig Trumptól szenvedett vereséget (Fotó: MTI)

A baloldal 2014-ben Orbánéktól, 2016-ban pedig Trumptól szenvedett vereséget (Fotó: MTI)

A magyar miniszterelnök viszont másik utat választott, ennek pedig nyoma is van. Orbán Viktor nyári, tusnádfürdői beszédében a következőket mondta: bár sosem gondolta volna, hogy valaha is felmerül a fejében a gondolat, de Donald Trump sikere mégiscsak jobb volna Európa és Magyarország számára. Ehhez mérten a kormányfő az USA 45. elnökének az elsők között gratulált, a magyar baloldali ellenzéken viszont a teljes döbbenet lett úrrá a republikánus politikus győzelmével. Arról van szó ugyanis, sokan közülük abban reménykedtek, hogy ha Clinton nyer, nagyban megnő a hazai baloldal mozgástere. Joggal hihették ezt, hiszen az elmúlt évek azt mutatták, a tengerentúlról egyértelműen a baloldali politika számíthat támogatásra, akár még anyagira is.


Azzal, hogy az amerikai nép Trumpot választotta, a hazai baloldal azon reménye is tovaszállt, hogy a demokrata vezetés segítségével mozdítsa el 2018-ban az Orbán-kormányt. A baloldali politikusok sokkos reakciója pedig bizonyíték lehet arra, hogy a Clinton-féle vezetés aktív szerepvállalására játszottak a 2018-as választások kapcsán.

Kapcsolódó Cikkek

  • Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt kitaszították az érseket

    Szexuális visszaélései miatt egy vatikáni fegyelmi bizottság kitaszította a papi rendből Theodore McCarrick volt washingtoni érseket, az amerikai katolikus egyház egyik volt vezetőjét, akit még tavaly is a legbefolyásosabbak között tartottak számon – közölték szombaton hivatalosan a Szentszéknél.

  • Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kért maga ellen a Flybmi brit légitársaság

    Csődeljárást kezdeményezett maga ellen a British Midland Regional, vagyis Flybmi néven ismert brit légitársaság, és azonnali hatállyal törölte járatait – jelentette be a cég szombat este a honlapján, részben a Nagy-Britannia uniós kiválása (Brexit) körüli bizonytalanságot okolva a kényszerű döntésért.