EUR: 331,09 Ft
CHF: 301,08 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Belföld

Óraátállítás: az EU-n bukhat

Hiába szavaztatná meg a Jobbik a téli-nyári időszámítás eltörlését, Magyarországot uniós irányelv kötelezi az átállításra. Ugyanakkor EU-szinten is lehetne kezdeményezni a kettős időszámítás megszüntetését. Egymillió aláírással vagy 15 miniszteri támogatással már napirendre lehet tűzetni.

Bár hamarosan szavazhat az Országgyűlés a Jobbik javaslatáról, elfogadásával Magyarország szembemenne az EU 2000/84/EK irányelvével, amelyben a tagállamok kötelező érvényűként elfogadták a téli-nyári időszámítás alkalmazását, konkrétan megjelölve az átállások dátumát, hogy a belső piacok kereskedésében ez ne okozzon fennakadást. Az uniós irányelv pedig valamennyi uniós ország számára kötelező célkitűzést állapít meg.


Budapest, 2012. október 26. Terstyanszky Sándor, a MÁV óraközpontjának dolgozója ellenőrzi a Keleti pályaudvar nagyórájának számlapját 2012. október 26-án. Október 28-ra virradó éjjel 3 óráról 2 órára kell visszaállítani az órákat, ezzel kezdődik a téli időszámítás, amely 2013. március 31-ig tart. A Frankfurt melletti DCF77 rádióadó pontosidő-jelét hasznosító óraközpont látja el elektromos impulzusokkal az ország vasúti pályaudvarainak mellékóráit. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Fotó: MTI – Máthé Zoltán

Vagyis az óraátállítás eltörlését a hazai jogrendbe csak úgy lehet beépíteni, ha a kormány ezzel szembekerül az unióval. Ugyanakkor az unió teljes területére vonatkozóan is lehetne jogszabály-módosítást kezdeményezni.

Lobbizni lehetne az Európai Bizottságnál, mert a Jean-Claude Juncker vezette testület készíthet elő hivatalos jogszabály-módosítást. A Bizottság 2014-ben rendelt egy tanulmányt az óraátállításról, amely akkor azt az eredményt hozta, hogy 18 országból 11 megtartaná a téli-nyári időszámítást. Ugyanakkor az Európai Tanács egyszerű többsége, amelyhez 15 miniszter támogatása szükséges, kötelezi a Bizottságot a kérdés napirendre tűzésére. Ugyanakkor hét tagállam összesen egymillió uniós polgárának aláírása is elég ahhoz, hogy európai polgári kezdeményezésként kelljen foglalkoznia a Bizottságnak a javaslattal. Ezzel a megoldással 2014-ben Petr Šilar és Zuzana Roithová cseh EP-képviselő is próbálkozott, aki kampányt indított, de nem sikerült összegyűjtenie a megfelelő mennyiségű aláírást.

Kapcsolódó Cikkek

  • Karácsony köpönyegéből előbújnak Gyurcsány emberei

    Karácsony köpönyegéből előbújnak Gyurcsány emberei

    Lampert Mónika, Demszky Gábor és Magyar György neve is előkerült a Főpolgármesteri Hivatal környékén. Karácsony Gergely főpolgármester úgy tűnik, hogy megkezdte a régi, bukott balliberálisok és gyurcsányisták helyzetbe hozását Budapesten.

  • Melegrekordok dőltek meg vasárnap

    Melegrekordok dőltek meg vasárnap

    Melegrekordok dőltek meg vasárnap, mintegy 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán.