2020. január 29., szerda
Adél

Egyéb Veszprém

Vitézségből és emberségből mutattak példát

Az ’56-os forradalom idején elhunyt katonákról emlékeztek meg, és megkoszorúzták a hősi halottak emlékművét a Hősök kapujánál november 4-én.

A veszprémi várban található, 2014-ben megújult épület 1848 óta a hazájukért elesett honvédeknek állít emléket. Az ’56-os magyar forradalom és szabadságharc letörésére indított szovjet katonai invázió első napjának, november 4-ének hatvanadik évfordulóján koszorúztak a veszprémi helyőrségbe települt katonai, és nyugállományú szervezetek, valamint a város önkormányzata.


Katonák sorfala a november 4-i megemlékezésen (fotó: Domján Attila)

Katonák sorfala a november 4-i megemlékezésen (fotó: Domján Attila)

Brányi Mária alpolgármester köszöntőjében egy veszprémi lány és egy Vas megyei katona tragikus véget ért szerelmi történetét felelevenítve elmondta: nemcsak rájuk, hanem mind a 21 katonára emlékezünk, akik az ország különböző részeiről érkezve harcoltak a veszprémiekért, otthonaikért és hazájukért.

Brányi Mária alpolgármester (fotó: Domján Attila)

Brányi Mária alpolgármester (fotó: Domján Attila)

Döbbent és fájdalmas csendben elhunyt hazafiak és áldozatok voltak ők, akik a feladatukat minden körülmény közt teljesítették. Kijár számukra az itt élők tisztelete és hálája – mondta az alpolgármester.

Dr. Földes Ferenc nyugállományú ezredes ünnepi beszédében Balassi az Egy katonaének soraival hívta fel a figyelmet az elhunytak tiszteletére. Emberségből és vitézségből mutattak példát az itt harcolók, akik a katonabecsülethez híven minden körülmény közt végrehajtották feladatukat és készek voltak életüket a hazáért áldozni, miközben a szovjet csapatok egyszerre három irányból támadtak a városra.

Főhajtás a hősök emléke előtt (fotó: Domján Attila)

Főhajtás a hősök emléke előtt (fotó: Domján Attila)

– Nekünk talán jobb kor jutott, nekünk talán máshol kell majd bizonyítanunk, ehhez erőt adhatnak a hősök és hősi halottak. Ezért is szükséges ápolni az emléküket – fogalmazott.

Kapcsolódó Cikkek