2019. október 16., szerda
Gál

Belföld

Egymásra talált a Jobbik és a baloldal

Valóságos premierrel indul a politikai szezon 2017-ben, a szentendrei időközi választásokon ugyanis első ízben láthatunk majd közös MSZP–DK–Jobbik-jelöltet.

Helyes Imre (Fotó: Facebook)

Helyes Imre (Fotó: Facebook)

A nem is olyan régen még egymást köpködő baloldal és a Jobbik nagy összeborulásának adhat hamarosan otthont Szentendre. A Pest megyei településen ugyanis időközi önkormányzati választásokkal indul majd az új év, a két tábor pedig kezdhet megbarátkozni azzal a gondolattal, hogy közös jelöltet támogathatnak szavazataikkal.


A nem mindennapi helyzet azzal állt elő, hogy sem a baloldali pártok (MSZP, DK, Együtt), sem pedig a Jobbik nem gondoskodott önálló jelöltről, ehelyett egy helyi civil erő (Társaság az Élhető Szentendréért, TESZ) elnökét, Helyes Imrét ajánlják a választóik figyelmébe.

Az Origo.hu információi szerint kész tény, hogy az egykori diplomata mögé mind a balliberális tömb, mind pedig a Vona Gábor pártelnök által cukira átnevelt Jobbik beáll annak érdekében, hogy erőiket egyesítve megakadályozzák a fideszes induló győzelmét. A portál azt írta, hogy az erről szóló utasítás „országos szintről érkezett a helyi pártszervezethez, a Jobbikban pedig egyáltalán nem örültek a döntésnek”.


A szentendrei Jobbik-főnök, Pál Gábor (aki mellesleg a párt sajtófőnöke is, különösen szép példával szolgálva a Jobbik álláshalmozás elleni törekvéseihez) szinte azonnal kikérte magának a feltételezést. Azt ugyan elismerte, hogy „saját elhatározásból” nem indítanak külön jelöltet, de azt már visszautasította, hogy összeborultak volna a baloldallal, vagy hogy a TESZ-t támogatnák. Ez egyébként már csak azért is megdöbbentő lenne, mert a hírek szerint a szentendrei civilek a már megszűnt SZDSZ-ből nőttek ki. A Jobbik pedig eddig nem arról volt híres, hogy a liberálisok tenyeréből enne.

Budapest, 2016. december 7. A Civil Összefogás Fórum (CÖF) újabb plakátja a budapesti Ötvenhatosok terén 2016. december 7-én. A kép Vona Gábor Jobbik-elnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt öleli át a korábbi plakátkampányból ismert bohóc, a felirat pedig azt hirdeti: „Egymásra találtak! Együtt mondtak nemet a bevándorlásellenes alkotmánymódosításra”. MTI Fotó: Marjai János

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) újabb plakátja a budapesti Ötvenhatosok terén 2016. december 7-én. /Fotó: MTI – Fotó: Marjai János

A Lokál elérte Helyes Imrét, aki azt állította, előzetesen nem tudott arról, hogy sem balról, sem pedig a Jobbiktól nem kap ellenfelet január 15-re. – Nem foglalkozunk vele, hogy melyik párt akar a TESZ-nek kampányolni, ezt nem is tudnánk megakadályozni. Egy biztos, senkivel nem kötöttünk semmilyen megállapodást – fogalmazott lapunknak.

Kapcsolódó Cikkek