EUR: 330,99 Ft
CHF: 300,99 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Egyéb Ózd

Emléktáblát avattak az elhurcoltak tiszteletére

Az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat november 26-án emléktáblát avatott a városi könyvtár falán a II. világháborút követően kényszermunkára elhurcoltak emlékére.

A 72 éve történt tragikus eseménysornak az idő múlásával egyre kevesebb a borzalmakat átélt tanúja, ám még vannak néhányan, akik el tudják mondani, milyen embertelen körülmények között kellett dolgozniuk a bányákban vagy a mocsarak lecsapolásakor.


Magyarországról 600 ezer embert hurcoltak el a Szovjetunióba „málenkij robotra”, a gyerekeket és az aggastyánokat sem kímélve. Legalább kétszázezren nem tértek vissza. Mindez a „demokrata” nagyhatalmak tudtával, hallgatólagos beleegyezésével történt.

Fotó: Lokál Képalá: Egyre kevesebb a túlélő - ülő sor jobb szélén É. Kovács László

 Egyre kevesebb a túlélő – ülő sor jobb szélén É. Kovács László /Fotó: Lokál

Erről az időszakról emlékeztek meg Ózdon, ahol Riz Gábor országgyűlési képviselő érzelmektől sem mentes beszédet mondott. Családjából édesapját és nagybátyjait is elhurcolták, annak ellenére, hogy soha nem volt a kezükben fegyver. Mindössze annyi volt a bűnük, hogy magyarok voltak, egy vesztes háború túlélői. Igazi nemzeti tragédia történt, amelynek túlélői egy életen át hurcolták magukkal a fizikai és lelki sebeket. Kifejtette: büszke rá, hogy annak a magyar parlamentnek a képviselője, amely november 25-ét az elhurcoltak emléknapjává nyilvánította.

A hadifoglyok egyike volt a 93 éves É. Kovács László, Gömörszőlős egykori polgármestere, a Magyar Kultúra Lovagja, aki részt vett az emléktábla-avatáson. Ő három és fél évet töltött kényszermunkán, orosz lágerekben.

Kapcsolódó Cikkek