2018. október 15., hétfő
Teréz

Életmód

Készítsük fel az autót a télre!

Ilyenkor decemberben egyre hidegebb az idő, hajnalban pedig már kemény fagyok is vannak. – Teljesen mindegy, hogy egy 2-3 éves autóról beszélünk vagy egy 8-10 évesről, a tél előtti felkészítés mindegyik számára éppen olyan fontos – mondta Tüdős Tamás, a Ford Solymár szervizigazgatója, aki azt is elárulta, mire érdemes  figyelnünk.


1. Gumiabroncsok
Ha a hőmérséklet 7 Celsius-fok alá esik, célszerű felszerelni a téli gumikat, amelyeken a kötelező minimális bordamélység 4 milliméter. Ha ennél kopottabb, akkor nem szabad felszerelni, hanem le kell cserélni.
2. Ablakok
Ha a szélvédőn kavicsfelverődés van, javíttassuk meg azt szakemberrel, mert a hidegben a feszültségek miatt az akár el is repedhet. Tartsunk az autóban jégkaparót, jégoldót, hogy reggel gyorsabb legyen az indulás. Ellenőrizzük az ablaktörlő lapátok állapotát, mert a kopott, szakadt gumijú lapát nehezíti a látást.
3. Világítás
A korai sötétedés miatt többet használjuk a világítást is. Fontos, hogy az összes lámpa működjön és a fényszórók megfelelően legyenek beállítva. A műszerfal és a kezelőgombok háttérvilágítását, valamint az utastér és a csomagtartó lámpáit is ellenőrizzük.
4. Akkumulátor
Az akkumulátort érdemes ellenőriztetni szakszervizben, ahol egy speciális műszerrel megállapítják, milyen állapotban van. A téli időszakban több elektromos fogyasztót használunk, ezért ha van lehetőségünk, 2-3 hetente töltsük fel.
5. Motorolaj
Rendszeresen ellenőrizni kell az olajat és az olajszintet. A szervizfüzet meghatározza, hogy milyen sűrűn szükséges a csere, de fontos, hogy ne csak a kilométert nézzük, hanem az időt is vegyük figyelembe.
6. Fék
Ellenőrizzük a fékbetétek, a féktárcsa, a fékdob állapotát (kopottságát), valamint azt, hogy megfelelő-e a fékfolyadék szintje. A fékfolyadékot kétévente szükséges cserélni.
7. Hűtőfolyadék
Vizsgáljuk meg  a motor hűtőfolyadékának a fagytűrő képességét is. A hideg próbára teszi a hajtószíjakat is, a reggeli nyikorgás jelezheti az elhasználódásukat. Télen az autó több „áramot fogyaszt”, elég csak az ablaktörlő és a ködlámpa gyakoribb használatára gondolni, ezért fontos a megfelelő állapotuk.
8. Zárak
Kellemetlen meglepetés lehet a zárak befagyása, ezért érdemes még a fagyok beállta előtt a zárakat zárolajozó jégoldóval befújni.


Kapcsolódó Cikkek

  • Az elhízás növeli a bélrák kockázatát

    Az elhízás növeli a bélrák kockázatát

    A túlsúlyos vagy elhízott nőknek akár kétszer magasabb lehet a kolorektális daganatok (vastag- és végbélrák) kialakulásának kockázata 50 éves koruk előtt, mint azoknál, akiknek testtömegindexe (BMI) a normális tartományban mozog.

  • Segal Viktor: A magyar sajt világszínvonalú

    Segal Viktor: A magyar sajt világszínvonalú

    Segal Viktor séf gyerekkora óta imádja a gasztronómiát, jelenleg a Bocuse d’Or januári versenyére készül a magyar csapattal Lyonba. Emellett rövidesen megjelenik Sándor Tamás bükki sajtmesterrel közös könyve, a Sajtfogások, amiből nem csak az derül ki, hogy hogyan készül kékpenészes sajttal készült csokitorta, hanem az is, hogy mitől olyan egyedülálló a termék hazai viszonylatban.