EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,59 Ft
2020. július 06., hétfő
Csaba

Egyéb Szeged

Okos város-e Szeged?

Nagyon nem! Ezt a határozott választ adta Lukács László, a Smart Solutions – Okos Megoldások Klaszter operatív igazgatója, aki szerint reális helyzetfelmérésre, ahhoz igazodó szervezetfejlesztésre és pályázati aktivitásra lenne szüksége Szegednek ahhoz, hogy valamikor smart cityvé válhasson.

Miközben az életünket alapjaiban határozzák meg az okos eszközök, amelyek nélkül szinte már egy lépést sem tudunk tenni, Magyarországon jelenleg még nincs a XXI. századi fogalmaknak megfelelő, infokommunikációs fejlesztéseit egységben kezelő, modern smart city. Jelentős előrehaladást ért el ebben az irányban Budapest néhány kerülete, illetve Győr, Pécs, Kaposvár, Nyíregyháza és Miskolc. Szeged sajnos e tekintetben is komoly lemaradással küzd – mutatott rá a Smart Solutions – Okos Megoldások Klaszter operatív igazgatója.


9A_smartLUKACS03

Szeged idén elfogadott smart city koncepciója távol áll attól, amit valóban okos, fenntartható városon értünk, csak nyomokban és elszórtan tűnnek fel smart megoldások, és sem egymással nem kommunikálnak, sem pedig a turisztika adta lehetőségekkel nincsenek összehangolva. Attól, hogy digitális utastájékoztatás indul a tömegközlekedésben, vagy kihelyeznek néhány napelemes parkolóautomatát, Szeged még nem lesz smart city. Ehhez a smart rendszerek smart megoldásait egységben kellene kezelni. Emellett reális helyzetelemzés után szervezetfejlesztés segítségével ehhez illeszkedő projekteket kellene az önkormányzatnak és cégeinek a 2014–2020-as uniós pályázati forrásokból megvalósítani – jelentette ki Lukács László, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület Századvég Klubjának estjén.

A szakember felhívta a figyelmet Szeged fáziskésésére is: miközben a napfény városában még papíralapú parkolójegyeket tépkedünk, addig például Győrben már csaknem másfél évtizede bevezették a parkolóautomatás szisztémát. Ezek a rendszerek – mint mondta könnyen támogathatók, ha a város invesztál a fejlesztésbe. Képesek kommunikálni akár az okostelefonokkal is, jelezhetik az autós helyzetét, illetve megmutathatják, hol talál szabad parkolóhelyet. Így kezd felépülni egy smart rendszer több smart megoldás összehangolásával.


Életforma

A smart city (okos város) olyan modern életforma, amelyhez a technológiai lehetőségeiket innovatív módon felhasználó, integrált, fenntartható fejlesztési stratégiát megfogalmazó, reális, emberközpontú jövőképet felvázoló városoknak igazodniuk kell.

Tagadhatatlan – tette hozzá Lukács László , hogy a felmérésre és a tervezésre időt kell szánni, és valóban költségigényes beruházásokról beszélünk, ám a jövő az okos eszközöké. Minden fejlesztésnek a fenntarthatóságról kell szólnia, a városüzemeltetésben, a logisztikában, az energetikában, de akár a kereskedelemben és az egészségügyben is.

Mivel a városok ilyen jellegű fejlesztésének megvalósításához szükséges források a különféle kormányzati programok révén biztosíthatók, Szeged vezetése számára is adottak lennének a lehetőségek, ám ha rövid időn belül nem indulnak el pozitív változások, a település e téren is jelentős versenyhátrányba kerül.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek