2019. szeptember 17., kedd
Zsófia

Belföld

Szijjártó: erős tagállamokra épülhet az erős Európai Unió

Erős Európai Uniót csak erős tagállamokra alapozva lehet megteremteni – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtti meghallgatásán.

A tárcavezető nyitóbeszédében öt olyan az európai integrációt fenyegető kihívást sorolt fel, amelyek szerinte egyenként is veszélyt jelentenek a közösségre, és azok egyikében sem történt érdemi előrelépés az elmúlt időszakban. Ezek közül a legsúlyosabb a bevándorlási válság, amit az abból fakadó terrorfenyegetettség követ – mondta Szijjártó Péter, aki ezután az ukrajnai háborút, az energiaellátást érintő bizonytalanságokat, valamint Nagy-Britannia uniós kilépését említette.


Kiemelte, jelenleg az érzelmekre és nem a racionalitásra épülő stratégiai vita zajlik az integráció jövőjéről a föderalista és a szuverenista táborok között. Előbbiek minél több hatáskört helyeznének Brüsszelbe, vagyis gyenge tagállamokra építenék az integrációt – mondta, hangsúlyozva, ezt a megoldást zsákutcának tartja. “Tizenegy gyenge futballistából nem lesz jó futballcsapat, tizenegy jóból sem biztosan, de ott legalább van esély rá” – tette hozzá Szijjártó Péter.

Kapcsolódó Cikkek

 • Magyarország első okosvárosa lesz a Ligetben

  Magyarország első okosvárosa lesz a Ligetben

  Magyarország egyik első okosvárosrésze jön létre 2023-ra a Liget Budapest Projekt révén. A Smart Liget koncepciója az Európában is egyedülálló megoldásokkal a városrészt a főváros egyik legkörnyezetbarátabb, zéró károsanyag-kibocsátással működő helyévé teszi.

 • Újra beégett Karácsony

  Újra beégett Karácsony

  Tarlós István főpolgármestert akarta lejáratni legújabb videójában Karácsony Gergely, de visszanyalt a fagyi, ugyanis az ellenzéki jelölt kisfilmjében rosszul írták le azt, hogy Budapest.

 • Sérült gyerekek az állatkertben

  Sérült gyerekek az állatkertben

  A kormány fontosnak tartja, hogy a fogyatékkal élők is ugyanolyan részesei legyenek a társadalomnak, mint ép társaik – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a 28.

 • Bűnöző migránsokat hozott a Soros-hajó

  Bűnöző migránsokat hozott a Soros-hajó

  A szicíliai rendőrség elfogott három migránst, akiket líbiai táborokban elkövetett bűncselekményekkel, köztük embercsempészettel, kínzással, gyilkossággal és nemi erőszakkal vádolnak.