EUR: 321,62 Ft
CHF: 282,47 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Varga Mihály: a gazdaságnak szüksége van kiváló szakemberekre

A magyar gazdaságnak szüksége van jól felkészült, kiváló szakemberekre – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a fiatal szakmunkások göteborgi európai versenyén, a 2016. évi EuroSkills-en sikeresen szereplő magyar csapat köszöntésekor Budapesten.

Hozzátette: a magyar szakemberek az élvonalban vannak, az EuroSkills versenyen a magyar csapat 28-ból az előkelő 5. helyen végzett, a 14 szakmában induló 16 fiatal két ezüst, négy bronz érmet szerzett, és további négyen a jó szereplésért kiválósági érmet kaptak. A sikerben a felkészítőknek, a mentoroknak és a támogatóknak is fontos szerepük volt, a szereplés a versenyen pedig azt mutatja, hogy milyen érték a szaktudás, a modern technológiák ismerete, a fejlődés gyors változásának követése – hangsúlyozta.


A nemzetgazdasági miniszter megjegyezte azt is, hogy a magyar gazdaság új fejlődési szakaszába érkezett, ahonnan továbblépni csak jó szakemberekre építve lehet. A fejlett ipari országok közötti versenyben Magyarország szavai szerint csak akkor állja meg a helyét, ha képes a legújabb ismeretek felhasználására, a legmodernebb eljárások alkalmazására, fejlesztésére.

Varga Mihály felidézte a gazdasági növekedés mögött álló tartós egyensúlyt, a fiskális pozíció javulását, a kockázatok csökkenését, az élénkülő munkaerőpiacot, és megemlítette a foglalkoztatás gyorsuló ütemű bővülését, amely elsősorban a versenyszektornak köszönhetően, valamint a nettó átlagkeresetek több mint 7 százalékos emelkedését egy év alatt.


A bér- és versenyképesség javítása érdekében fontos lépést tett az ország a hat évre szóló bérmegállapodással, ami egy új gazdaságpolitikai kiinduló pontja is lehet, hiszen egyszerre lehet a béreket felzárkóztatni, a hatékonyságot, a versenyképességet javítani, a kormány vállalta, hogy a munkáltatói terheket jelentősen csökkenti – mondta. Hat év alatt a reálkeresetek Magyarországon 40 százalékkal emelkedhetnek, amit remélhetően alátámaszt a gazdasági növekedés – tette hozzá.

Varga Mihály arra kérte a magyar csapat versenyzőit, hogy segítsék a következő időszak indulóinak felkészítését, hiszen Magyarországon rendezik meg 2018-ban EuroSkills versenyt.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke azt hangsúlyozta, hogy a szakképzésnek a magyar gazdaság érdekeit kell szolgálnia, és a szakmunkát anyagilag is meg kell becsülni. Úgy vélte, az idén kötött, hat évre szóló bérmegállapodás jelentős lépés a bérfelzárkóztatásban, amelyet a kamara mindig is szorgalmazott. A térségben Magyarországon ismerték fel először a szakmunkásképzés, és annak átalakítása fontosságát, és ez versenyelőnyt jelent az ország számára – mondta.

Parragh László szerint azon is dolgozni kell, hogy a fiatal szakmunkások versenyén a magyar csapat minél több szakmában tudjon sikeresen elindulni, ehhez pedig a jó versenyzőkön és felkészítőkön túl szükség van támogatókra, szponzorokra is.

Az MKIK elnöke felidézte, hogy Magyarország Norvégiát előzte meg a 2018. évi EuroSkills rendezésének jogára kiírt pályázaton, 2017-ben a kamara felkészül a verseny lebonyolítására. A szakmunkások versenye egyre népszerűbb, a legutóbbi európai versenyt, ahol a világ szakképzésének állapotát lehetett nyomon követni, 75 ezer látogató kereste fel – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  A Maccabi Európa Játékok jó válasz a hamis hírekre

  Büszkék vagyunk azokra a zsidó származású magyarokra, akik a sporton keresztül gazdagabbá tették a magyar sport örökségét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Maccabi VAC Hungary Sportegyesület kiállításának New York-i megnyitóján.

 • Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Orbán Balázs: Európa sorskérdése a migráció

  Két fronton kell harcolnia a magyar kormánynak: a bevándorláspárti nemzetközi erőkkel és az őket támogató hazai ellenzékkel, de a választók támogatásával megnyerhetők ezek a küzdelmek – fogalmazott lapunknak Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára.

 • Mikor is volt diktatúra?

  Mikor is volt diktatúra?

  1919. április 7-én tanácsválasztásokat tartottak. Nem választhattak a korábbi hatalom képviselői és a papság, valamint csak a szociáldemokrata és kommunista pártok egyesülése után létrejött Magyarországi Szocialista Párt indíthatott jelölteket.