EUR: 311,14 Ft
CHF: 287,62 Ft
2017. április 24., hétfő
György

Belföld

19 éve tűnt el Szathmáry Niki – Egymásba szeretett a gyászoló anya és a nyomozó

Sohasem nyugodhat a kislányom gyilkosa, amíg élek, keresni fogom – ígéri eltökélten Szathmáry Nikolett édesanyja. Harcában nyugdíjas rendőr férje is segíti. Iszály János zászlós annak idején részt vett a közel két évtizede eltűnt kislány keresésében. Szerelmük is akkor kezdődött.

Szombaton lesz éppen 19 éve, hogy 1998. január 14-én eltűnt Gyulán Szathmáry Nikolett, miután nem érkezett haza az iskola utáni néptánc szakkörről. A hétéves kislányért egy ország aggódott. Akkor még mindenki reménykedett.

Szathmáry Niki3

– A gyulai kapitányságon három évig szinte mindenki csak Niki eltűnésén dolgozott, nagyon meg akartuk őt találni. Aztán megcsörrent a telefonom. Egy nádvágó bejelentette, hogy a város szélén, egy kék zsákban holttestet talált. Nikié volt – emlékezik a történtekre Iszály János rendőr zászlós. A kisiskolás holttestére 2001. február 20-án találtak rá, ezután derült csak ki, hogy Nikit elrabolták, majd meggyilkolták. Amikor a DNS-vizsgálat bebizonyította, hogy Niki maradványait találták meg, az anya összeomlott.

– Attól a naptól már nem a gyerekemet keressük, hanem aki bántotta őt. Sohasem nyugodhat Niki gyilkosa, mert nem adjuk fel, hogy megtaláljuk. Niki imádta a krumplipürét, a palacsintát, na meg a néptáncot. A holmijából csak egy dinót és egy zöld ruhácskát tartottam meg. Minden este, mielőtt elaludt, azt csacsogta: úgy szeretlek, mint pipacsot a nap. Azon a végzetes szerdai napon reggel az iskola előtt váratlanul átölelt és azt mondta: anya, úgy fogsz nekem hiányozni. Ez volt az utolsó mondata hozzám. Néha eszembe jut, mennyi csoda várt még rá: közös kirándulások, első szerelem, színpadi sikerek, saját család… Már huszonhét éves lenne. Amíg élek, gyászolni fogom őt – mondja Niki édesanyja, Edit.

Szathmáry Niki-anyja-3

A tragédiába azonban némi vigaszt is csempészett a sors: a lányát kereső, majd elveszítő asszony és a nyomozásban részt vevő rendőr között ugyanis szerelem szövődött. – Akkoriban gyakran találkoztam a rendőrségen Edittel, majd egy nap a városban is összefutottunk. Hazakísértem őt, így kezdődött a kapcsolatunk – mondja János. A férfi azóta feleségül vette Editet. – A sors elvette a lányomat, de kaptam egy férjet – mondja az asszony.

Szathmáry Niki-anyja-sir2

Nincs meg a gyilkos

Niki gyilkosát a mai napig nem találták meg, a gyulaiak szerint egy helyi hajléktalan lehetett a tettes. Sohasem sikerült rábizonyítani a gyilkosságot, igaz, a férfit azóta egy másik ügyben, kettős emberölésért tényleges életfogytiglanra ítélték. Jelenleg a szegedi Csillag börtönben ül, élve sohasem szabadul. A rendőrség hárommillió forintos vérdíja, amelyet Niki gyilkosa nyomravezetőjének felajánlott, a mai napig érvényben van.

Kapcsolódó Cikkek

  • NGM: a kormány szerint jó hatással voltak a béremelések a kereskedelmi forgalomra

    NGM: a kormány szerint jó hatással voltak a béremelések a kereskedelmi forgalomra

    A kormány szerint jó hatással volt a kereskedelmi forgalomra a minimálbér és a szakmunkás garantált bérminimum idei 15, illetve 25 százalékos emelése – mondta Pomázi Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adatokra reagálva.

  • Novák Katalin: a jövőt a tehetséges fiatalok határozzák meg

    Novák Katalin: a jövőt a tehetséges fiatalok határozzák meg

    Magyarország felismerte, hogy a jövőt a tehetséges fiatalok, az ő felkarolásuk és támogatásuk határozza meg – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára hétfőn a Budapesti Tehetség Konferencia megnyitóján.