EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Veszprém

1956 veszprémi mártírjára emlékeztek – Brusznyai, a szelíd forradalmár

Brusznyai Árpádra, a Lovassy László Gimnázium egykori tanárára, a Veszprém Megyei Nemzeti Forradalmi Tanács elnökére emlékeztek a múlt héten a megyeszékhelyen, az 1956-os mártír halálának évfordulóján.

Hétfőn a Megyeház téren Rainer Pál történész emlékezett a hősre. – A sors furcsa fintora, hogy a Kádár János vezette Munkáspárt éppen azokat büntette leginkább az ’56-os forradalom bukása után, akikért elvileg létrejött a párt: munkásokat és parasztokat – fogalmazott Rainer. – A forradalmakat általában nem egyetemi tanárok csinálják, hanem olyan emberek, akik kisiklott sorsukat is le akarják rázni. Mindennek ellenére, hibáikkal együtt is, ezek az emberek Magyarország hősei – tette hozzá a történész.


Rainer Pál történész Melocco Miklós szobránál (fotó: Domján Attila)

Rainer Pál történész Melocco Miklós szobránál (fotó: Domján Attila)

– Brusznyai Árpád e tekintetben kilógott a sorból. Értelmiségi családból származott, és szép egyetemi pályafutás előtt állt, amit a kommunista rezsim derékba tört. Bizonyos szempontból még azt is mondhatjuk, hogy Brusznyai semmi különöset nem tett 1956-ban, a maga módján mégis rengeteget köszönhetünk neki: csendre, nyugalomra intett, életeket mentett azzal, hogy megtagadta a fegyvert az egyetemistáktól.

Emlékhangverseny a Pannon Egyetemen (fotó: Domján Attila)

Emlékhangverseny a Pannon Egyetemen (fotó: Domján Attila)

Brusznyai ugyanakkor nagyon is alkalmas volt arra, hogy a régi-új rezsim rajta verje el a port. Apja csendőrtiszt volt, nagybátyja pedig római katolikus pap, azaz tökéletesen ráillett az, ami a kommunista párt álláspontja volt: ’56-ot a Horthy-korszak fasisztái robbantották ki – mondta Rainer Pál.


Bár a bíróság eredetileg életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte Brusznyai Árpádot, Pap János megyei párttitkár közbenjárására a tanárt végül halálra ítélték, és 1958. január 9-én kivégezték.

Az idei Brusznyai-emlékérmesek: Bognár Judit és Imreh Enikő (fotó: Domján Attila)

Az idei Brusznyai-emlékérmesek: Bognár Judit és Imreh Enikő (fotó: Domján Attila)

A szabadságharc mártírjáról a Pannon Egyetemen is megemlékeztek: szombaton emlékhangversenyt rendeztek az egyetemen aulájában, és a hagyományokhoz hűen ezen az estén adták át a Brusznyai Alapítvány által létrehozott Brusznyai Árpád-díjat. Az elismerést idén Imreh Enikő, a Vetési Albert Gimnázium tanára és Bognár Judit, a Lovassy László Gimnázium matematikatagozatos, 12. évfolyamos, végzős diákja vehette át.

Szintén a Pannon Egyetem aulájában rendeztek kiállítást a Veszprémi Vegyipari Egyetem 1956-os forradalomban való szerepvállalásáról a múlt héten.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.