2019. december 06., péntek
Miklós

Külföld

2016 is a terror éve volt

Belgium, Franciaország, Németország és sorolhatnánk tovább, ha listázni szeretnénk, hol követtek el terrortámadásokat az elmúlt időben. Összeállításunkban megmutatjuk a legtöbb áldozatot követelő támadásokat. Az utóbbi néhány évben közel félezer európai embert robbantottak fel, lőttek agyon iszlamista terroristák. A vérengzésben a legtöbb áldozatot a 2015-ös párizsi merényletsorozatok követelték. Az egyszerre öt helyszínen történt támadásban 153 ember halt meg, a sebesültek száma elérte a kétszázat.

2013. április 15. Boston (USA) 3 halott 264 sebesült


Helyi idő szerint délután 14.50-kor két robbanás történt a Boston Marathon céljának közelében. Hárman meghaltak és legalább 264 személy szenvedett sérüléseket. Mint utóbb kiderült, robbantásos merénylet volt, amelyet a csecsen származású Tamerlan és Dzsohar Carnajev testvérpár követett el.

2014. május 24. Brüsszel (Belgium) 4 halott


Egy fegyveres személy géppisztollyal tüzet nyitott Brüsszelben a belga zsidó múzeumnál. Három embert meggyilkolt, egy negyediket súlyosan megsebesített, majd elmenekült a helyszínről.

Két áldozat egy izraeli házaspár volt, akik nyaralni jöttek Tel-Avivból, a harmadik pedig egy francia nő. Egy belga férfit – aki a múzeumban dolgozott – kritikus állapotban vittek kórházba, ahol később meghalt. A merénylő, Mehdi Nemmouche, francia állampolgár volt, aki 2013-ban Szíriában járt, dzsihadista felkelőknél.

2015. január 7-9. Párizs (Franciaország) 16 halott 12 sebesült

Két  dzsihádista fegyveres, Said és Chérif Kouachi megtámadta a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap szerkesztőségét. A támadásban 12 személy halt meg és további 11-en megsebesültek. A támadók két nap rendőrségi hajsza után Dammartin-en-Goële iparterületén egy nyomda épületébe vették be magukat. A Kouachi fivérekkel kapcsolatban álló Amedy Coulibaly a merénylet másnapján Montrouge-ban lelőtt egy rendőrt és megsebesített egy embert, majd egy nappal később négy embert megölt és tizenötöt túszul ejtett egy kóser szupermarketben. Január 9-én, pénteken délután a rendőrség a két helyszínen közel egyidejűleg indított akciókban végzett a támadókkal, és kiszabadította a túszokat.

Párizs, 2015. november 14. Egy férfi kezébe temeti arcát az áldozatok emlékére elhelyezett virágok előtt az egyik lövöldözés helyszínén, a Carillon kávézónál 2015. november 14-én, a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon. A francia fővárosban november 13-án késő este fegyveresek és pokolgépes merénylők összehangoltan több merényletet követtek el. A támadásoknak eddig több mint 120 halálos áldozata van, és legkevesebb 180-an megsebesültek. Nyolc támadó meghalt, heten a testükre szerelt pokolgéppel robbantották fel magukat, egy támadót a rendőrök lőttek agyon. (MTI/AP/Thibault Camus)

Párizs, 2015. november 14.
Egy férfi kezébe temeti arcát az áldozatok emlékére elhelyezett virágok előtt az egyik lövöldözés helyszínén, a Carillon kávézónál 2015. november 14-én, a Párizsban végrehajtott terrorcselekmények utáni napon. A francia fővárosban november 13-án késő este fegyveresek és pokolgépes merénylők összehangoltan több merényletet követtek el. A támadásoknak eddig több mint 120 halálos áldozata van, és legkevesebb 180-an megsebesültek. Nyolc támadó meghalt, heten a testükre szerelt pokolgéppel robbantották fel magukat, egy támadót a rendőrök lőttek agyon. (MTI/AP/Thibault Camus)

2015. június 26. Szúsza (Tunézia) 39 halott 36 sebesült

Egy Kalasnyikov géppisztollyal felszerelkezett terrorista, Abu Jahja al-Kajravani, – az Iszlám Állam közleménye szerint a „kalifátus katonája”-  a tunéziai Szúsza tengerpartján a napozókat vette célba. Egy szemtanú szerint a tenger felől csónakkal érkezett, így kerülte ki a szállodát védő rendőröket. A homokos partra kiérve válogatás nélkül tüzelt a napágyaikban fekvő és a strandon sétálgató többségében európai turistákra.

2015. október 10. Ankara (Törökország) 95 halott 245 sebesült

Két robbanás rázta meg a török fővárost. A helyszín az ankarai főpályaudvarhoz közeli forgalmas útkereszteződés volt. A robbanásokat török biztonsági szakértők szerint öngyilkos merénylőkre erősített nagy erejű bombák okozták. A terrortámadás helyszíne egy béketüntetés gyülekezőhelye volt, melynek résztvevői az ország délkeleti részén a török állam és kurd fegyveresek közti konfliktus ellen tiltakoztak.

2015. november 13. Párizs (Franciaország) 153 halott 200 sebesült

Egyszerre öt helyszínen történt terrortámadás ezen a napon a francia fővárosban. Három robbantás volt a Stade de France stadionnál, ahol a francia és a német válogatott játszott, fegyveresek lövöldöztek a Petite Cambodge, a Le Carillon és a La Belle Equipe étteremben, a legnagyobb vérengzés pedig  a Bataclan nevű klubban történt, ahová három, más szemtanúk szerint hat fegyveres rontott be. Ész nélkül kezdtek lőni az iszlamista merénylők, akik nem viseltek maszkot, 20-as, 30-as éveikben járhattak. Csak ezen a helyszínen több mint százan haltak meg. Párizst a második világháború óta nem érte ekkora támadás. Az országban kihirdették a rendkívüli állapotot.

2016. március 22. Brüsszel ( Belgium) 32 halott 270 sérült

Ezen a napon három robbantásos merénylet történt Brüsszelben: kettő a repülőtéren, egy a Maelbeek metróállomáson. Két magyar állampolgár – egy kormányalkalmazott és egy helyi cég dolgozója – sebesült meg a merénylet során. A belga fővárosban a merényletsorozat nyomán az élet megállt. Napközben teljesen leállt a tömegközlekedés, a múzeumokat és az iskolákat is bezárták. A történteket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.

Brüsszel, 2016. március 23. Belga katonák és csomagellenőrzésre váró utasok a brüsszeli központi pályaudvaron 2016. március 23-án, egy nappal azután, hogy feltehetően az Iszlám Államhoz tartozó terroristák robbantásos merényleteket követtek el a belga fővárosban, amelyekben 34 ember életét vesztette, több mint kétszáz megsebesült. (MTI/AP/Valentin Bianchi)

Brüsszel, 2016. március 23.
Belga katonák és csomagellenőrzésre váró utasok a brüsszeli központi pályaudvaron 2016. március 23-án, egy nappal azután, hogy feltehetően az Iszlám Államhoz tartozó terroristák robbantásos merényleteket követtek el a belga fővárosban, amelyekben 34 ember életét vesztette, több mint kétszáz megsebesült. (MTI/AP/Valentin Bianchi)

2016. július 14. Nizza ( Franciaország) 84 halott 300 sebesült

Késő este, a híres tengerparti Promenade des Anglais sétányon a Franciaország nemzeti ünnepét ünneplő tömegbe hajtott egy bérelt teherautóval a 31 éves tunéziai származású nizzai Mohamed Lahouaiej Bouhlel, aki közben fegyverével a rendőrökre is lőtt. A teherautót végül a rendőrök megállították, a sofőrt pedig lelőtték. A támadást mintegy másfél nappal később az Iszlám Állam vállalta magára.

2016. december 19. Berlin (Németország) 12 halott 49 sebesült

A nyári franciaországi terrorcselekményhez hasonló támadás történt. Este nyolc után egy férfi egy lengyel fuvarozótól elrabolt kamionnal nagy sebességgel behajtott a német főváros egyik karácsonyi vásárának helyszínére, a vásárosok, az árusok és a vásárlók közé. Anis Amrit alig 24 órával a támadást követően azonosították a hatóságok, de sikerült megszöknie Németországból. A  terrorakciót követő ötödik nap hajnalán olasz rendőrök lőtték le, miután az egy rutin jellegű igazoltatás során tüzet nyitott rájuk.

Kapcsolódó Cikkek