2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Külföld

26 ezer bombát dobott le az USA 2016-ban

Az Egyesült Államok több mint 26 ezer bombát dobott le hét külföldi országban 2016-ban – tette közzé becsléseit blogoldalán a The Council of Foreign Relations nevű New York-i agytröszt.

Az agytröszt megjegyezte, hogy ez a becsült szám vitathatatlanul alacsony, mert megbízható adatok csak a Jemenben, Pakisztánban, Szomáliában és Líbiában végrehajtott légitámadásokról vannak. A Pentagon meghatározása szerint egy légicsapás több bombát és lőszert is magában foglalhat.


A New York-i intézet a Pentagon és az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni terrorellenes kampány által közzétett adatok alapján következtette ki a becsült számot.

A legtöbb bomba – az agytröszt adatai szerint 24 ezer 287 – Szíriában és Irakban hullott a terrorellenes kampány keretében. A megvizsgált adatok szerint az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció 7473 légicsapásából 5904-et amerikai gépek hajtottak végre, a koalíció légitámadásainak nagyjából 79 százalékát. A szövetség összesen 30 ezer 743 bombát dobott szíriai és iraki célpontokra 2016-ban.

Az amerikai légierő Irakban 2941, míg Szíriában 2963 légicsapást hajtott végre. Ennek értelmében szinte azonos számú fegyvert vettek be a két országban, Irakban 12 ezer 95-öt, Szíriában 12 ezer 192-őt.

Emellett Afganisztánban legkevesebb 1337, Líbiában 500, Jemenben 34, Szomáliában 14, és Pakisztánban 3 amerikai bomba pusztított.

Az Egyesült Államok 2016-ban 3027 bombával többet dobott le mint 2015-ben – állapította meg a New York-i agytröszt.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Isten áldja!

    A nap képe: Isten áldja!

    Gyönyörű látványt nyújt az ausztráliai Sydney városának Szűz Mária Katedrálisa. A homlokzatra fényfestéssel rajzolták a szentanyát és a bébi Jézus képmását a Karácsony Fényei ünnepi programsorozat keretében.

  • Megvédte Magyarországot Varga Judit

    Megvédte Magyarországot Varga Judit

    A magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó európai uniós tanácsi meghallgatás egy kívülről irányított kérdésekből álló eljárás volt, amelynek folyamán bebizonyosodott, hogy bizonyos érdekcsoportok meg akarják osztani a tagállamok közötti egységet – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter.