EUR: 330,74 Ft
CHF: 301,69 Ft
2019. december 05., csütörtök
Vilma

Belföld

Ennyit spórolhatunk a csirkén és a tojáson

Örülhetnek azok a vásárlók, akik szeretik a baromfihúst és sok tojást is esznek. Az áfacsökkentés miatti alacsonyabb árak ugyanis megtették hatásukat. A Lokál összegyűjtötte, melyik áruházláncban mennyivel lettek olcsóbbak a termékek tavalyhoz képest.

Január 1-jétől a korábbi 27-ről 5 százalékra csökkent többek között a baromfihús és a tojás áfája is. A Lokál a Spar, a Lidl, az Auchan, a Tesco és a CBA sajtóosztályán érdeklődött az árváltozásokról. Kiderült, hogy a vásárlók mindegyik üzletláncnál jól járnak a decemberi árakhoz képest, ugyanis azok kivétel nélkül a vevőknél hagyták a baromfihús és a tojás áfacsökkentéséből eredő árkülönbséget, ami egyáltalán nem csekély összeg.


Fotó:Mészáros Diána

/Fotó: Mészáros Diána

Az Allee Bevásárlóközpontban található Interspar áruházban már korán reggel is többen álltak a baromfipult előtt.

– Nagy a család, ráadásul most már olcsóbb is a csirke, így 7 kiló combot vettem – mutatja két kezébe fogva a vásárolt húst Szabó Lászlóné. Rózsika, mint mondja, a combok egy részét lefagyasztja, így amikor jönnek a gyerekei és a négy unokája, lesz finomság az ebédlőasztalon.


Fotó:Mészáros Diána

/Fotó: Mészáros Diána

Feicht-Petz Rita húsz hónapos Sári lányával jött vásárolni.

 

– Nagyon szeretjük a csirkét, így természetesen örülünk az áfacsökkentésnek. A férjem élsportoló, így rengeteg csirkehúst eszik, míg a nagyobbik lányom elég válogatós és a csirkének csak a mellét szereti, így hetente 2-3 kiló csirkemell is elfogy nálunk. Most is két kilót vettem – mondja az anyuka.

Bende Lászlóné már ki is számolta, hogy havonta csaknem ezer forintot spórol az áfacsökkentéssel.

– Itt van a kezemben a bevásárlólista, most érkeztem. A tojás is olcsóbb lett, amiből nálunk havonta mintegy húsz darab fogy, csirkemellből és combból pedig minden hónapban legalább három kilót veszek. Pörkölt készül belőle, illetve kirántom vagy kisütöm. Jó lenne, ha a kenyér ára is csökkenne – mondja Zsuzsa.

Talán utóbbira is lesz lehetőség, ugyanis a szaktárca ezt a lehetőséget is vizsgálja.

– A friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentése egy hosszabb folyamat, az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adója mérséklésének része – közölte még korábban a Földművelésügyi Minisztérium  parlamenti államtitkára.

Fotó:Mészáros Diána

/Fotó: Mészáros Diána

Nagy István  azt is elmondta: az áfamérséklés a jövőben érintheti például a halat, a zöldséget és a gyümölcsöt vagy a kenyeret is, ám még gondolkoznak a minisztériumban, hogy erre vonatkozólag milyen terveket tegyenek le a kormány asztalára. Hozzátette: a mostani áfacsökkentés mintegy 25–30 ezer forintos éves megtakarítást hoz átlagosan a magyar családoknak.

Tesco

Tesco

Spar

Spar

Prima

Corvin Príma

Lidl

Lidl

Kapcsolódó Cikkek