2019. december 06., péntek
Miklós

Életmód

Mindennap hidratáljunk! A bőrgyógyász hat tanácsa hideg időre

A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrünket, csökkenti a nedvességtartalmát és jobban igénybe veszi.

– A bőr legfelső rétege kiszárad, berepedezik, kipirosodik, ellenálló képessége csökken, fokozódhatnak az ekcémás, rozáceás panaszok – magyarázta dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa.


1. Mindennap hidratáljunk! Télen a zsírosabb, sűrűbb állagú krémek sokkal jobbak, mint a könnyű testápolók. Az érzékeny bőrűeknek ajánlott kerülniük az illatosított, lanolint tartalmazó készítményeket. A testápolót közvetlenül fürdés után kell felvinni az enyhén nedves bőrre, hogy még a felületi nedvességet is magába zárja.

2. Bánjunk csínján a forró vízzel és a szappannal, ugyanis mindkettő szárítja a bőrt! Különösen a „téli viszketéssel” küzdőknek ajánlott a langyos vizes, gyors zuhanyozás nem irritáló készítménnyel, javasolt szappannal vagy speciális tusfürdővel fürdeni. Utána testápoló használata ajánlott.


3. Ne fürödjünk naponta többször! Napi egyszeri fürdés tökéletesen elég, sőt a karokat, a lábat és a törzset nem is kell feltétlenül szappanozni vagy tusfürdővel sikálni, az öblítés is megteszi, így nem „radírozzuk le” a bőr természetes védelmét.

4. Párásítsunk! A száraz levegő nedvességet von el a bőrtől, ezért a szobai párásítók jó szolgálatot tehetnek télen. Fontos, hogy ezeket rendszeresen tisztítsuk, cseréljük bennük a vizet, hogy kivédjük a penészgombák megjelenését.

5. Védekezzünk a szél ellen! Tekerjünk sálat az arcunkra, hordjunk kesztyűt és sapkát, valamint az ajkakat is védjük hidratáló készítményekkel. A gyakori kézmosás és a hideg miatt különösen fontos a gazdag, tápláló kézkrémek gyakori használata is. Az arcot szintén érdemes védeni, kifejezetten erre a célra kifejlesztett „cold krémekkel” vagy egyéb arcápolókkal.

6. Télen is fontos felkészülni a napsütésre! A 15 faktoros naptejek a mindennapi kint tartózkodáshoz elegendőek, de ha például a szabadban sportolunk, ennél erősebb védelemre is szükség lehet. Síelésnél – főként tél végén – érdemes emelni a faktorszámot, és az ajkak fényvédelméről is gondoskodni. A túl sok és túl erős sugárzásnak kitett bőr a korai öregedés jeleit mutathatja, valamint a bőrdaganatok kialakulásának esélye is megnő. Ugyanez érvényes a szoláriumozásra. Az önbarnítókról pedig érdemes tudni, hogy szárítják a bőrt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

  A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

 • Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tudta? Ennyien hazudnak a munkájukról

  Tegye a szívére a kezét mindenki! Ugye előfordult már, hogy lódított a munkahelyén? Persze nem kell rögtön valami hatalmas nagy hazugságra gondolni, de szinte biztos, hogy olyan ember nem létezik, aki még soha egyetlen egy kis füllentést ne ejtett volna meg, akár a főnökénél, vagy épp a kollégájának nem mondott igazat.

 • Akik már nem öregszenek meg

  Akik már nem öregszenek meg

  Az I. világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatja lélegzetelállító dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más.

 • Télen is óvjuk a bőrünket!

  Télen is óvjuk a bőrünket!

  A tél, az extrém hideg, a fűtött lakások szárazabb levegője, valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megviseli a bőrt. Dr. Torma Katalin, az Oxygen Medical bőrgyógyász szakorvosa olyan hasznos tanácsokkal szolgál, amelyek segítenek a problémás, viszkető bőrt újra selymessé, hidratálttá tenni.