EUR: 325,68 Ft
CHF: 279,69 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Tatabánya

A fociról – irodalmi magasságokban

Különleges könyvbemutatót tartottak a Kortárs Galériában. Dr. Szilvási Csaba Barangolás a labdarúgás szókincstárában című művét ajánlották az érdeklődők figyelmébe.

Eddig ilyen kötet még nem született, hiszen nyelvészeti szempontból közelíti meg a futballt, többek között az edzők, a játékosok, az újságírók által használt szakzsargont, kifejezéseket, szlenget is elemzi. A nyugállományú irodalmár, Szilvási Csaba sokak kedvenc sportágát, a futballt csomagolta irodalmi köntösbe.


12_szilvasicsaba_konyv_02

Turainé John Katalin alpolgármester asszony bevallotta, hogy kevéssé ért a focihoz, ám ő is páratlannak tartja ezt a munkát. Hozzátette: nagyon büszke arra, hogy egy tatabányai író az, aki összefoglalta. Sokkal több lesz ez egy olyan könyvnél, amit felrakunk a polcunkra, hiszen a kifejezéseket, a történeteket olvasva talán mindannyiunknak egy saját történetet is eszébe juttat majd. Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott azt mondta, egy összefogás eredménye, hogy kezünkben tarthatjuk ezt a könyvet. Hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága, valamint Tatabánya Megyei Jogú Város fogott össze a kötet kiadása érdekében. 12_szilvasicsaba_konyv_01

A Barangolás a labdarúgás szókincstárában szórakoztató, érdekes történetek és koresemények találhatók benne. Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályvezetője a bemutatón arról beszélt, a szövetség törekszik rá, hogy minden olyan történetet, gyűjteményt, amely a futball kultúrtörténeti hátterével foglalkozik felkaroljon. A könyv tudományos, tényeken alapuló fejezetei mellett a játékosságát, szellemességét emelte ki, pontosabban hogy a hétköznapok realitásával közelíti meg a futballt. Dr. Szilvási Csaba hangsúlyozta, hogy a könyv megírásakor nem az egyéni becsvágy fűtötte, hanem a témát gondolta érdekesnek. Kiemelte azt is, hogy számára ez nem munka volt, sokkal inkább szórakozás.


Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.