EUR: 313,29 Ft
CHF: 272,21 Ft
2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Tatabánya

A fociról – irodalmi magasságokban

Különleges könyvbemutatót tartottak a Kortárs Galériában. Dr. Szilvási Csaba Barangolás a labdarúgás szókincstárában című művét ajánlották az érdeklődők figyelmébe.

Eddig ilyen kötet még nem született, hiszen nyelvészeti szempontból közelíti meg a futballt, többek között az edzők, a játékosok, az újságírók által használt szakzsargont, kifejezéseket, szlenget is elemzi. A nyugállományú irodalmár, Szilvási Csaba sokak kedvenc sportágát, a futballt csomagolta irodalmi köntösbe.


12_szilvasicsaba_konyv_02

Turainé John Katalin alpolgármester asszony bevallotta, hogy kevéssé ért a focihoz, ám ő is páratlannak tartja ezt a munkát. Hozzátette: nagyon büszke arra, hogy egy tatabányai író az, aki összefoglalta. Sokkal több lesz ez egy olyan könyvnél, amit felrakunk a polcunkra, hiszen a kifejezéseket, a történeteket olvasva talán mindannyiunknak egy saját történetet is eszébe juttat majd. Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott azt mondta, egy összefogás eredménye, hogy kezünkben tarthatjuk ezt a könyvet. Hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága, valamint Tatabánya Megyei Jogú Város fogott össze a kötet kiadása érdekében. 12_szilvasicsaba_konyv_01

A Barangolás a labdarúgás szókincstárában szórakoztató, érdekes történetek és koresemények találhatók benne. Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályvezetője a bemutatón arról beszélt, a szövetség törekszik rá, hogy minden olyan történetet, gyűjteményt, amely a futball kultúrtörténeti hátterével foglalkozik felkaroljon. A könyv tudományos, tényeken alapuló fejezetei mellett a játékosságát, szellemességét emelte ki, pontosabban hogy a hétköznapok realitásával közelíti meg a futballt. Dr. Szilvási Csaba hangsúlyozta, hogy a könyv megírásakor nem az egyéni becsvágy fűtötte, hanem a témát gondolta érdekesnek. Kiemelte azt is, hogy számára ez nem munka volt, sokkal inkább szórakozás.


Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.