EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Tatabánya

A fociról – irodalmi magasságokban

Különleges könyvbemutatót tartottak a Kortárs Galériában. Dr. Szilvási Csaba Barangolás a labdarúgás szókincstárában című művét ajánlották az érdeklődők figyelmébe.

Eddig ilyen kötet még nem született, hiszen nyelvészeti szempontból közelíti meg a futballt, többek között az edzők, a játékosok, az újságírók által használt szakzsargont, kifejezéseket, szlenget is elemzi. A nyugállományú irodalmár, Szilvási Csaba sokak kedvenc sportágát, a futballt csomagolta irodalmi köntösbe.


12_szilvasicsaba_konyv_02

Turainé John Katalin alpolgármester asszony bevallotta, hogy kevéssé ért a focihoz, ám ő is páratlannak tartja ezt a munkát. Hozzátette: nagyon büszke arra, hogy egy tatabányai író az, aki összefoglalta. Sokkal több lesz ez egy olyan könyvnél, amit felrakunk a polcunkra, hiszen a kifejezéseket, a történeteket olvasva talán mindannyiunknak egy saját történetet is eszébe juttat majd. Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott azt mondta, egy összefogás eredménye, hogy kezünkben tarthatjuk ezt a könyvet. Hiszen a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága, valamint Tatabánya Megyei Jogú Város fogott össze a kötet kiadása érdekében. 12_szilvasicsaba_konyv_01

A Barangolás a labdarúgás szókincstárában szórakoztató, érdekes történetek és koresemények találhatók benne. Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályvezetője a bemutatón arról beszélt, a szövetség törekszik rá, hogy minden olyan történetet, gyűjteményt, amely a futball kultúrtörténeti hátterével foglalkozik felkaroljon. A könyv tudományos, tényeken alapuló fejezetei mellett a játékosságát, szellemességét emelte ki, pontosabban hogy a hétköznapok realitásával közelíti meg a futballt. Dr. Szilvási Csaba hangsúlyozta, hogy a könyv megírásakor nem az egyéni becsvágy fűtötte, hanem a témát gondolta érdekesnek. Kiemelte azt is, hogy számára ez nem munka volt, sokkal inkább szórakozás.


Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.