EUR: 323,94 Ft
CHF: 280,88 Ft
2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Külföld

A japán védelmi minisztérium felbocsátotta első saját műholdját

A japán védelmi minisztérium kedden felbocsátotta első saját, szélessávú távközlési műholdját a japán hadsereg (SDF) kommunikációs hálózatának fejlesztése, és ezáltal a biztonsági kihívások hatékonyabb kezelése céljából.

A berendezést egy H2A típusú hordozórakéta szállította, amelyet a Tokiótól 1200 kilométerre délre kiépített Tanegasima űrközpontról indítottak.


A Kirameki-2-es típusú műhold egyike annak a háromnak, amelyek az önvédelmi erőknek nevezett hadsereg által jelenleg használt három polgári műhold helyébe lépnek hamarosan.

A védelmi tárca tisztségviselői elmondták, hogy az új műhold nagy sebességű, nagy kapacitású, közvetlen kapcsolatot teremt a szárazföldi, tengerészeti és a légvédelmi erők között.

A rakétaindítás olyan időben történt, amikor Japán igyekszik felkészülni az észak-koreai rakétafenyegetésekre, illetve arra, hogy megvédje az országhoz tartozó távolabbi szigeteket.

A tárca tájékoztatása szerint a Kirameki-2-t az Indiai-óceán felett üzemeltetnék, és a műholdat használnák az ENSZ dél-szudáni békefenntartó missziójában és a Szomália partjainál zajló kalózellenes műveletben részt vevő japán erők is.

A Kirameki-2 előtt egy másik, a Kirameki-1-es műholdat készültek felbocsátani az űrbe, de az a dél-amerikai Francia Guayanán lévő indítóállomásra történt szállítás közben megsérült. Eredetileg 2016 júliusában indult volna küldetésére, de az újabb tervek szerint leghamarabb csak 2018 márciusában startol. A Kirameki-3 felbocsátása pedig 2020-ban lesz.

A Kirameki 1-es várhatóan a Csendes-óceán felett, míg a Kirameki-3 Japán felett üzemel majd.

Kapcsolódó Cikkek