2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Veszprém

A magyar kultúra napja Veszprémben

Veszprémben hétvégén számos programmal ünnepelték a magyar kultúra napját. Volt könyvbemutató, összművészeti előadás és színház, így minden korosztály talált magának kedvérevalót.

Péntek este Grecsó Krisztián és Grecsó Zoltán összművészeti estjét láthatták az érdeklődők az Agórában. Tánc, zene és irodalom különös elegyéből állt össze az előadás. Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, író elárulta, olyan szövegeket hozott magával, amelyekben valahogy megmarad a pillanat és megáll az idő.


Grecsó Krisztián (fotó:Domján Attila)

Grecsó Krisztián (fotó:Domján Attila)

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett esten Grecsó Zoltán, a költő öccse is közreműködött. A táncművész produkciójával nem a szöveget magyarázta. A közös est inkább különös küzdelem, egyfajta lelki leltár volt: eltérő nézőpontok, más formák a közös gubancok körül. Az élményt Döbrösi Laura éneke és Kertész Endre csellójátéka tette teljessé, a látványról pedig Gothár Márton gondoskodott.

Szabó T. Anna és Dragomán György költő–író páros volt az Eötvös Károly Megyei Könyvtár vendége pénteken. Az irodalmi beszélgetés során a pár egymásról vallott. Elmondásuk szerint amikor megismerkedtek, nagyon hamar egymás első olvasói is lettek, és bizony nem finomkodnak, ha meg kell mondani, hogy valami nem tetszik a másik írásában.


Szabó T. Anna és Dragomán György (fotó: Domján Attila)

Szabó T. Anna és Dragomán György (fotó: Domján Attila)

Persze ez szülhet haragot – ami a főleg lírában mozgó költőnő Töréstesztek című prózakötetének is fő mozgatórugója. A páros kapcsolat titka szerintük nagyon egyszerű: olvassunk fel házastársunknak irodalmi szövegeket. Egészen más érzés ez, mint egy beszélgetés. Javasolják mindenkinek, szerintük a házasság megerősítésére is az egyik legalkalmasabb módszer.

Szombaton már a színházé volt a főszerep. A Veszprémi Petőfi Színház ismét átadta a színpadot a város és a megye középiskolásainak, hogy egy nagyszabású előadáson bemutatkozhassanak a közönségnek az Ádámok és Évák ünnepén. Idén magyar népmeséket dolgoztak fel a diákok felkészítő tanáraik és a Veszprémi Petőfi Színház színészeinek segítségével.

Fiatalok előadása a Veszprémi Petőfi Színházban (fotó: Domján Attila)

Fiatalok előadása a Veszprémi Petőfi Színházban (fotó: Domján Attila)

A várpalotai Faller Jenő Szakközépiskola és Kollégium a Ludas Matyi, a veszprémi Farbe Nyelviskola a Marci, a becsületes tolvaj, a várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magániskola A talléros kalap, a veszprémi Kozmutza Flóra Készségfejlesztő Speciális Iskola A didergő király, a balatonfüredi Lóczy Lajos Gimnázium az Aranyhajú Kálmán, a veszprémi Padányi Katolikus Iskola a Fekete-fehér, igen-nem, a VSZC Jendrassik-Venesz Középiskolája és Szakiskolája A boldog ember inge című meséket állította színpadra Palásthy Bea színművész vezetésével.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.