EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

A norvég tömeggyilkos tovább radikalizálódott a börtönbe

Anders Behring Breivik norvég szélsőjobboldali tömeggyilkos azt állítja, hogy tovább radikalizálódott a börtönében alkalmazott elszigetelése miatt.

A 37 éves szélsőséges 2011-ben 77 embert, jórészt fiatalokat mészárolt le, és jelenleg 21 éves büntetését tölti az Oslótól 135 kilométerre délnyugatra, a skieni szigorított börtönben. Tavaly beperelte a norvég kormányt, azt állítván, hogy magánzárkában tartása, gyakori átkutatása és megbilincselése sérti az emberi jogait.


“Az elszigetelésem kárt okozott nekem… és még erősebb radikalizálódás lett a következménye” – jelentette ki csütörtökön, egy meghallgatáson. Úgy érzi magát, mintha egy buborékban lenne – mondta -, és a személyes kapcsolatok hiányára panaszkodott annak ellenére, hogy engedélyezték neki családtagok, barátok látogatását, noha ezzel a jogával csak egyszer élt: tavaly az édesanyját fogadta, mielőtt az meghalt volna.

Breivik panaszának fő oka az, hogy nem tarthat fenn kapcsolatot eszmetársaival, és a levelezését is cenzúrázzák. Ulrik Fredrik Malt elmekórtani professzor szerint a tömeggyilkos csak taktikázik, és azt akarja elérni, hogy elismerjék a szenvedését, és ezzel az indokkal engedélyezzék a kapcsolattartását a szimpatizánsaival.

A Skienben folyó bírósági eljárásban január 18-ig tart, és várhatóan februárban hoznak ítéletet.

Kapcsolódó Cikkek