EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Külföld

A sztárkarmester új koncertteremet építtetne

Új koncertteremre van szüksége Londonnak, hogy versenyképes lehessen a nemzetközi zenei színtéren – jelentette ki Simon Rattle, a londoni szimfonikusok új vezető karmestere.

A digitális korszaknak is megfelelő új zenei központ mintegy 280 millió fontos (99 milliárd forintos) beruházással jöhetne létre – mondta a 61 éves sztárkarmester, aki szeptembertől veszi át a Londoni Szimfonikus Zenekar (LSO) irányítását.


A tervek szerint a Londoni Múzeum helyén épülne fel az új koncertközpont, amely egyúttal a londoni szimfonikusoknak is otthont adna. A múzeumot egy közeli másik helyszínre költöztetnék.

A zenekarnak jelenleg a Barbican Centre a székhelye, ám az ottani körülmények között Rattle csak tervezett programjának 80 százalékát tudná előadni. “A pódium megtervezése természetesen remek egy bizonyos méretű zenekar számára, de nem egy igazán nagy zenekarnak, és a kórusra egyszerűen nem gondoltak a tervezők” – fejtette ki a karmester.

Az új koncertterem megvalósítása az utóbbi hónapokban kis híján elbukott, mivel a kormány kivonult a finanszírozásból. A főváros pénzügyeit intéző City of London Corporation azonban vállalta, hogy biztosítja a hiányzó összeget. Rattle ugyanakkor hangsúlyozta, hogy még így is jelentős összeget kell összegyűjteni az adományokból.

Rattle azt ígérte, hogy londoni nyitóévadában a brit zeneszerzők “aranybányájából” válogatja össze a szimfonikusok műsorát. A karmester arra is kitért, hogy bár sohasem gondolta volna, hogy ilyen “őrültséget” követ el, egy ideig két zenekart vezet majd egyszerre, ugyanis a Berlini Szimfonikus Zenekarnál 2018-ig szól a szerződése.

Kapcsolódó Cikkek