2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb I.kerület II.kerület III.kerület

Adam Clark úgy szerette fővárosunkat, hogy itt ragadt

Adam Clark, a Lánchíd és az Alagút építője a skóciai Edinburghban született, de itteni munkája során annyira megszerette a magyar fővárost, hogy itt maradt.

A pesti és a budai részen is lakott feleségével, Áldásy Máriával. Házasságukból négy gyermek született, a legkisebb, Simon három hónapos volt, amikor édesapja meghalt. Az ő anyai ági ükunokája dr. Hajós Tamás villamosmérnök,  aki Budakeszin él családjával.


Adam Clark nem a Lánchíd építésekor jött először Magyarországra.

– Széchenyi István a Duna szabályozásához Nagy-Britanniából hívatott szakembereket. Ükapám akkor járt itt először, de akkor utána még hazament Londonba. Az ő feladata volt a kotróhajó összeszerelése, ami egyébként a Vidrának elnevezett kedvenc kutyájáról kapta a nevét. Ezt a kutyát nagyon szerette, a magyar vidra szó pedig különösen tetszett neki, annak ellenére, hogy nem beszélte a nyelvet – számolt be a Lokál Extrának Hajós Tamás.


dr. Hajós Tamás, Clark Ádám ükunokája ( Fotó: Sáfár Tibor)

dr. Hajós Tamás, Clark Ádám ükunokája
( Fotó: Sáfár Tibor)

Amikor Széchenyinek sikerült keresztülvinnie az Osztrák–Magyar Monarchiában a Lánchíd építésének tervét, ismét tapasztalt külhoni mesterekre volt szükség. Ekkor már mint jó helyismerettel rendelkező szakembert hívták vissza Adam Clarkot, aki a híd építésvezetője volt, és csak névrokonságban állt a Lánchidat tervező angol Thierney Clarkkal.

– A szüleinek írt egyik levelében az áll: „…minden tekintetben fontos szerepem van, mindent én irányítottam, nemcsak a munkálatokat, a gépeket, de én tettem meg a szükséges előkészületeket, szerződéseket kötöttem, igazság szerint minden, ami történt, vagy történnie kellett, én általam történt, vagy az én tanácsomra és utasításomra” – idézte az ükunoka.

A híd 1849 novemberében elkészült, Adam Clark azonban ezt követően is, immár végleg Magyarországon maradt. A Várszínházban megismerkedett Áldásy Máriával, akit 1855-ben feleségül vett.

– A munkája mellett az itteni kulturális és társasági élet is lenyűgözte. Levelezésében többször említi, hogy nem hisz a szemének, hová sodorta őt az élet. Maga a feladat óriási volt, a Lánchíd-építkezés méreteit tekintve nagyon sokáig világelsőnek számított. Nem kevés gáncsoskodás ellenében kellett a feladatát tisztességgel elvégeznie. A munka tisztelete, a becsületesség és a mélyen vallásos gondolkodása az, amivel a ma emberének is példa lehet – mondta ükapjáról Hajós Tamás.

Adam Clark első pesti lakása a Híd Udvar mellett, a mai BM-épület helyén volt. A következő nyomon követhető lakhely a Várbazár melletti háztömb, közel Semmelweis Ignác otthonához.

– Úgy tudjuk, a harmadik és negyedik gyermeke születésénél maga Semmelweis is közreműködhetett. A Várbazár melletti otthonában halt meg 1866. június 23-án, épp hogy nem tudott beköltözni saját építésű, Koronaőr utcai házába, ahol később már csak családja lelt otthonra. Hamvait az úgynevezett vízivárosi temetőbe vitték, ami a János Kórház és a Szilágyi Erzsébet fasor közötti földnyelv volt. Ezt azonban 1930 körül megszüntettek, és földi maradványai átkerültek a Kerepesi temetőbe, ahol most a saját maga által tervezett kriptában nyugszik – tudtuk meg az anyai ági leszármazottól.

A Skóciából Budapestre honosodott Clark Ádám emlékét azonban őrzik a ma is itt élő utódok, idézi a róla elnevezett tér, a Lánchíd és az Alagút.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.