EUR: 303,37 Ft
CHF: 267,09 Ft
2017. augusztus 21., hétfő
Sámuel, Hajna

Külföld

Adománygyűjtést kezdeményeznek a leégett Kovászna megyei iskola javára

Adománygyűjtést kezdeményez a Veszprém Megyei Önkormányzat a tesvérmegyéjében, a kovásznai Kommandó településen működő általános iskola javára, amely január elején égett le – közölte a Veszprém megyei helyhatóság elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

Polgárdy Imre elmondta, hogy a január 9-én keletkezett tűz következtében a romániai, Kovászna megyei Kommandó településen működő Horn Dávid Általános Iskola faépületének mintegy 25 százaléka megsemmisült. Az iskolában, amelybe mintegy száz diák jár, a tüzet feltehetően a kémény meghibásodása okozta.

A Veszprém Megyei Önkormányzat gyűjtést kezdeményez az iskola javára és a február 18-án megrendezendő megyebál bevételét felajánlja erre a célra – közölte.

Hozzátette: számítanak arra, hogy a Kovászna megyei településekkel testvérvárosi kapcsolatban álló városok is csatlakoznak az adománygyűjtéshez, az e célra szánt összeget egy külön számlán gyűjtik majd, a számlaszám azonban csak néhány nap múlva lesz olvasható a Veszprém Megyei Önkormányzat honlapján.

Áldozó Tamás, a közgyűlés Fidesz-KDNP-képviselőcsoportjának vezetője felidézte, hogy Veszprém és Kovászna megye testvérkapcsolata a 90-es évekre nyúlik vissza. Testvérvárosi kapcsolatban áll hosszú ideje Veszprém és a Kovászna megyei Sepsiszentgyörgy, Tapolca és Zabola, valamint Pápa és Kovászna város is.

Közölte: a tűz oltásában több mint háromszáz helyi lakos segített, akiktől egy-egy lejt kértek a helyreállításhoz. A nemzetpolitikai államtitkárság ötmillió forint segítséget ajánlott fel.

Az új iskola tervei már készen vannak, folyik a munkálatok ütemezése, az iskola elkészültét szeptemberre tervezik – fűzte hozzá.

Áldozó Tamás beszélt arról is, hogy a tűzeset felhívja a figyelmet Kommandó számos problémájára. A mintegy ezer lelket számláló településen a rendszerváltás időszakában megszűntek a munkahelyek, a helyiek többsége munkanélküli. Az általános iskola a nehézségek ellenére megmaradt. Mivel az utak szinte járhatatlanok, a lakosok többsége helyhez kötötten él – mondta.

Kapcsolódó Cikkek

  • Vérbe borítja Európát a terror

    Vérbe borítja Európát a terror

    Egy magyar nő is megsérült a barcelonai, legalább 14 halálos áldozattal járó terrortámadásban, amelyet az Iszlám Állam vállalt magára. Később újabb merénylet következett a katalóniai Ripollban, ahol a rendőrök öt terroristával végeztek.

  • Robbantásokra készültek a barcelonai terroristák

    Robbantásokra készültek a barcelonai terroristák

    A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butánggázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban – jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap.