EUR: 329,99 Ft
CHF: 301,63 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb Dunaújváros

Adósságkonszolidációt követő fejlődésben a DUE

Fontos, egyben mérföldkőként említhető látogatást tett a Dunaújvárosi Egyetemen Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár (Emberi Erőforrások Minisztériuma), aki a 2016 január 1-től az alkalmazott tudományok egyetemeként jegyzett állami intézmény gazdálkodási feltételeiről, gazdálkodásának jövőbeli fejlődési lehetőségeiről is tárgyalt az érintett vezetőkkel.

A ma már példaértékűnek tartott és az elmúlt években megvalósított célok, az elért oktatásszakmai és gazdálkodási sikerek tájékoztatásán jelen volt, Dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora, Mészáros Virág kancellár (DUE), Dr. Dorkota Lajos (MEKH elnöke), Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, valamint Cserna Gábor Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere. A sajtótájékoztatón többek között szó volt a PPP konstrukciók állami kivásárlásáról is.


Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora, valamint dr. Dorkota Lajos MEKH elnöke együtt idézték fel az intézmény fejlődésének állomásait Fotó: dunaujvaros.com

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora, valamint dr. Dorkota Lajos MEKH elnöke együtt idézték fel az intézmény fejlődésének állomásait /Fotó: dunaujvaros.com

Mészáros Virág kancellár asszony felidézte, hogy a Dunaújvárosi Egyetem négy PPP projektje közül a legnagyobb terhet jelentő Campus Oktatási Centrum projekt került a tavalyi év végén kivásárlásra.  A szerződést 2006-ban 20 éves időtartamra kötötte az intézmény.

– Az összes PPP teher az intézményi működési kiadások több, mint 20 százalékát jelentette, melynek közel felét jelenti a most kivásárlásra kerülő projekt szolgáltatási díja. A projektekhez kötődő költségvetési PPP támogatás mellett is jelentős gazdálkodási problémát jelentett a projektek finanszírozása. Elmondható, hogy komoly forrásokat vont el az alaptevékenységtől. A Campus projekt kivásárlásával és a kapcsolódó szerződés megszüntetésével a következő tíz évre még fennálló kötelezettségek megszűntek, mellyel így a Magyar Állam 1,7 milliárd forintot, ezen felül az intézmény 900 millió forintot takarít meg. Viszonyításképpen szeretném elmondani, az említett intézményi megtakarítás évi 90 millió forint, mely két havi nettó bér összegének megfeleltethető. A 2016. január 1. óta „alkalmazott tudományok egyetemi”rangot viselő Dunaújvárosi Egyetem nagyobb fokozatú fejlődésbe kapcsolt, alaptevékenysége és társadalmi felelősségvállalása folyamatos fejlesztése érdekében, lépést kell tartson a humán tőke és hallgató vonzásban, valamint megtartásban, továbbá az innováció világában, ami elképzelhetetlen lefojtott gazdálkodás mellett. Jelenleg pedig a 2017-es évben megmaradt PPP-k kivásárlásának törvényi és jogi előkészületei folynak – tájékoztatott Mészáros Virág.


Mészáros Virág az egyetem kancellára a legnagyobb PPP-s tételt, a Campus-projekt kiváltását említve tavaly év végéről elmondta, mindez 900 millió megtakarítást jelent az intézménynek, az államnak pedig 1,2 milliárd forintot Fotó: dunaujvaros.com

Mészáros Virág az egyetem kancellárja a legnagyobb PPP-s tételt, a Campus-projekt kiváltását említve tavaly év végéről elmondta, mindez 900 millió megtakarítást jelent az intézménynek, az államnak pedig 1,2 milliárd forintot /Fotó: dunaujvaros.com

Palkovics László államtitkár a PPP-kivásárlásokról szólva megemlítette, hogy országosan bizony 50 intézmény mintegy 400 milliárd forintos adósságával szembesült a rendszer. Ugyanakkor, mint fogalmazott, a Dunaújvárosi Egyetem eddigi története a küzdelmek ellenére is példás.

– Amint azt országgyűlési képviselő úr, Galambos Dénes is mondta, itt többször kellett azért küzdeni, hogy a korábban még főiskola ne integrálódjon valahova. Ugyanakkor egy kis intézmény is tud működni, ha megfelelőek a folyamatai, a vezetése, a rektor, a kancellár. Az elmúlt időszakban a törvényi és jogszabályi oldalról megteremtettük annak a módját, lehetőségét, hogy egy kis intézmény is megfelelően átlátható, transzparens módon tudjon működni. Ennek nagyon jó példája a Dunaújvárosi Egyetem, ami az elmúlt időszakban bizonyította, hogy tud működni, annak ellenére, hogy nem nagy intézmény. Ezt a működést segíti a mai alkalom apropója, miszerint az egyik olyan korábban tulajdonképpen hibás, rossz módon létrehozott PPP-konstrukciót a kormány kiváltotta. Illetve annak a bejelentése, hogy a maradék három konstrukción is dolgozunk, hogy mihamarabb megszabaduljon tőle az intézmény – tette hozzá az államtitkár.

Palkovics László szerint az egyetem jó működése az országban zajló gazdasági struktúraváltást és fejlődést szolgálja.

– Ha jól átgondoljuk Magyarország versenyképessége ez, mert hiszen nincsen olaj, ásványkincs. A képzett szakemberekre viszont szükség van. Ha megnézzük az OECD-országokban a magyarországi gyártás hol áll magas műszaki színvonalon lévő országokat illetően, akkor az első ötben benne van. Ez azt jelenti, hogy az itt folyó tevékenység igényli a képzett szakembereket, az egyetemeket, illetve a szakképzési rendszernek kifejezetten fontos szerepe van. A DUE abból a szempontból is jó példa, hogy itt kezdték el a legkorábban az egyetemre bekerülőket segíteni (HASÍT-program!) abban, hogy ne essenek ki. Ezt az állam finanszírozza, de itt találták ki. A helyi Bánki Donát szakközépiskola beköltözése is jó, mert nem csak fizikai egymáshoz közelség valósult meg, hanem a két intézménytípus együttműködése is erősödni fog. Ez azt fogja eredményezi, hogy a lemorzsolódás csökken, visszamehet a szakképzési rendszerbe a fiatal, s ott kap diplomát. Nagyon jó példa az informatikus képzés, amikor egy szakgimnázium és egy egyetem együtt képezzen informatikust, üzemmérnök fokozat, aminek az első két éve folyhat a szakgimnáziumban, az egyetemen pedig rövidebb lesz az idő. Ezek a konstrukciók mindenképpen segítenek – vélekedett Palkovics László.

"Küzdelmes, ám szép jövő előtt áll a Dunaújvárosi Egyetem. Kihasználva az együttműködésekben rejlő lehetőségeket, a térség meghatározója maradhat."- fogalmazott Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár Fotó: dunaujvaros.com

“Küzdelmes, ám szép jövő előtt áll a Dunaújvárosi Egyetem. Kihasználva az együttműködésekben rejlő lehetőségeket, a térség meghatározója maradhat.”- fogalmazott Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár /Fotó: dunaujvaros.com

A Modern Városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnök említette, hogy az elektromobilitás kutatási és képzési irányát helyben fel kell építeni, ezért a Dunaújvárosi Egyetemet olyan fejlesztésekkel látják majd el, amelyek révén kifejezetten az elektromobilitáshoz kapcsolódó szakirányokat hoznak létre. Erről Palkovics László a következőket mondta el.

– Minden egyetemnek fontos, hogy legyen valamilyen területe, amiben kiemelkedik a többi közül. Dunaújvárosban az e-mobilitással kapcsolatos terület (egyrészt a járműhöz, másrészt az infrastruktúrához kapcsolhatóan) tűnik olyannak, ami levezethető az eddigi tevékenységből. Részben a Pakssal való együttműködésből, aminek az e-mobilitásban jelentősége lesz, de ez indokolja, hogy ezt a területet erősítsük. A Modern Városok Programon belül 1,3 milliárd forintot szánt erre a feladatra a kormány. De ez nem az egyetlen forrás, hiszen most nyíltak meg az EFOP-os források, ahol alapkutatással lehet pályázni. Ebben is jelentős összegekhez bjuthat az egyetem másokkal együttműködve, illetve a GINOP-os források egy része is erre vonatkozik, ami mindenképpen egy jó és perspektivikus terület a fejlődéshez – mondta el az államtitkár.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.