EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 07., szombat
Ambrus

Egyéb Sopron

Az Alzheimer Café  igazi támogató közeg

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Alzheimer Café. A soproni klub havonta rendez programot az egészségmegőrzés jegyében.


– Szakemberek, hozzátartozók egymás között, őszintén, kávéházi körülmények között beszélgethetnek a tabuként kezelt időskori szellemi hanyatlásról – foglalta össze dr. Sütő Teréz, amikor a soproni Alzheimer Café lényegéről kérdeztük.
Mint ismert, a demencia és benne az Alzheimer-kór is folyamatos leépülést okozó, kóros agyi tünetcsoport, ami kihat a memóriára, a gondolkodásra, a viselkedésre és az érzelmekre. Kóros feledékenység, ami sok időst érint.


– Sopronban hosszú életűek az emberek, ami öröm, ha testi, lelki egészségben, méltóságban sikerül megöregedni. 2002-ben a 65 éves, illetve annál idősebbek száma a városban 7381 fő volt, 2012-re már 9264 főre emelkedett. A demencia érintettsége a 65 év feletti lakosság körében 2002-ben 17 százalék, 2012-ben már 28 százalék, 2593 fő volt. Ez azt jelenti, hogy kettőezer-hatszáz család érintett valamilyen szinten városunkban, amikor gyereknek, testvérnek, házastársnak, unokának, barátnak, szomszédnak kell szembesülni ennek a kórnak a teljesen szokatlan tüneteivel – fogalmazott a szervező, az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke.
A doktornő hozzátette, az idős, akinél jelentkeznek a szellemi leépülés tünetei, nem is nagyon tud a betegségéről, nem igazán érzékeli a gondokat, viszont állandó felügyeletre, folyamatos segítségre szorul. Átszerveződnek a családon belüli szerepek és ez nagy anyagi, lelki megterheléssel jár. Az Alzheimer Café Sopron ebben is segítséget kíván nyújtani, hogy a hozzátartozók tudják, melyek azok a viselkedési formák, amelyek nem ellene irányulnak, hanem a betegség tünetei.

Az Alzheimer Café előadásait nagy érdeklődés övezi Fotó: Kóczán Bálint

Az Alzheimer Café előadásait nagy érdeklődés övezi
Fotó: Kóczán Bálint

A klubhoz bárki csatlakozhat, nincs tagsági, nincs részvételi díj, teljes névtelenséggel várnak minden érdeklődőt. Akár érintett, akár hozzátartozó, akár egészségügyi vagy szociális szakember, és fontosnak tartja saját, valamint családja egészségét. Sütemény, kávé és tea mellett lehet előadást hallgatni, kérdezni és őszintén beszélgetni.


– Neurológus, pszichiáter, háziorvos tartott már nálunk előadást a demenciáról. Hasznos tanácsokat hallhattunk a megelőzésről. Bemutatkoztak a városban működő ápoló-gondozó szolgálatok, intézmények vezetői, az új polgári törvénykönyv szabályairól, a demenciával küzdők emberi méltóságáról, jogállásáról gyámügyi szakembertől értesültünk. Tájékoztató hangzott el az Alzheimer Café magyarországi hálózatának terjedéséről, szerepéről. Szóltak az előadók az ápolás lelki terheiről, az ápolók bűntudatáról, az egészség megőrzéséről gyógyító növényekkel és a zene gyógyító hatásáról – sorolta az eddigi programokat dr. Sütő Teréz. Egyben köszönetét fejezte ki a Sopron Egészségügyéért Alapítvány elnökének, dr. Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsannának, aki a kezdetektől felkarolta ezt az ügyet és méltó helyszínt, a Pannónia Hotel Fehér Termét bocsátotta rendelkezésükre.

Keddenként jönnek össze
Az Alzheimer Café minden hónap harmadik keddjén tartja programját 17 órától a Pannónia Hotel Fehér Termében. A legutóbbi előadáson a tánc szerepéről volt szó az egészség megőrzésében. Február 21-én várhatóan dr. Várszegi Asztrik főapát lesz a vendég.

 

A demenciáról
A demencia korai felismerése sokat segíthet abban, hogy minél idősebb korban kelljen megküzdeni az egyénnek és a családjának is a betegség súlyos tüneteivel. Fontos az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a szellemi torna és a közösségben élés.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.