EUR: 329,88 Ft
CHF: 301,65 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb Dunaújváros

Az East Gipsy Band Tim Riesszel lép fel Dunaújvárosban

Másfél éve járt utoljára Dunaújvárosban a Rolling Stones állandó szólistája Tim Ries, aki most január 20-án este 9 órakor ismét fellép a Művész Jazz Klubban az East Gipsy Banddel.

Hazánkbéli tartózkodása során már megmutatkozott a Balázs Elemér Grouppal a fővárosi Orfeumban, most pedig Debrecenből érkeznek hozzánk. Akkori beszélgetésünkkor előszeretettel nyilatkozott a közel tízéves együttműködés nagyszerűségéről, az ismert magyar történelem valóban meghatározó eseményeiről. Arról, hogy a cigányzene ilyetén való transzformációja mekkora ajándék a jazz és a világzene mindennapjaiban.


Az East Gipsy Band zongoristája Balázs József remek energiák mozgósításáról számolt be a lemezkészítés során Tim Ries-szel Fotó: Boor Ádám

Az East Gipsy Band zongoristája Balázs József remek energiák mozgósításáról számolt be a lemezkészítés során Tim Riesszel Fotó: Boor Ádám

 

Az együttes oszlopos tagja, Balázs József mesélt a Lokál Extrának a zenekar napjairól.

– Stúdióban vagyunk, most fejezzük be az East Gipsy Band második lemezét. Fantasztikus a hangulat, nyilván készülünk a 20-i koncertre is egyben. Voltunk Párizsban, ahol a francia TSF Jazz Radio vendégeként szólaltatta meg a műsorvezető Tim Riest és a csapat esti koncertjéről faggatta. Eléggé formában van a zenekar. Egyáltalán nem arról szól, hogy beesünk, aztán játszunk valamit, hanem egy komoly turné utolsó állomása lesz a Művész Jazz Klub. Harapós a hangulat! Talán annyit érdemes tudni, hogy az első lemezen még csak 3-4 számban játszik a Tim, most pedig már teljes egészében tagja a zenekarnak. Ha minden igaz, még ebben az évben meg is jelenik egy dokumentumfilm róla, aminek része a zenekar is: az amerikai és európai útjaink és Európában. Ezt együtt kívánjuk kiadni majd – mesélte a zongorista.


A roma zenei hagyomány és a jazz ötvözése terén élvonalbeli magyar roma zenészekkel (Sárközi Lajos – hegedű, gitár, Oláh Vilmos – cimbalom, Balogh Guszti – ének, Orbán György – bőgő, Balázs Elemér – dob) közreműködő Tim Riesszel indítani a 2017-es évet a párizsi Duc des Lombard-ba egyedülálló. Ezen a helyen lépett fel egykor Wynton Marsalis, Gregory Porter, Lee Konitz is. Nyilván hab volt a tortán, hogy meghallgatta őket Chet Baker egykori bőgőse, Ricardo del Fra is.

Tim Ries az idén már teljes jogúan zenekari résztvevőként közreműködött az új lemez megalkotásakor Fotó: Boor Ádám

Tim Ries az idén már teljes jogúan zenekari résztvevőként közreműködött az új lemez megalkotásakor Fotó: Boor Ádám

 

Az 1988 óta száz alkalomnál többször Magyarországra látogató Tim Riest ismerve – aki második hazájaként tekint Magyarországra – óhatatlanul felmerül az emberben a kérdés, vajon elég lesz-e a Bartók Kamaraszínház aulájába kinyitott hely arra, hogy egy komolyabb meghívás is létrejöjjön a szemfüles és értő közönség érdekében.

A helyszín méreteire, valamint a fellépők nívójára tekintve, asztalok foglalása a Művész Jazz Klub telefonszámán (06 20 367 4025) lehetséges az egységes belépőjegy megváltásával, amely 500 Forint.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.