EUR: 323,16 Ft
CHF: 276,73 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Szeged

Az egyik panelben dideregtek, a másikban izzadtak

Recseg-ropog a szegedi távfűtési rendszer… Igaz, az elszámoló számlák csak a nyáron érkeznek meg, a 28 ezer érintett szegedi biztosan többet fog fizetni. Már az őszi időszak is hidegebb volt az előző évekhez képest, ami 15 százalékos költségtöbblettel jár, és még nem vettük hozzá a januári zimankót.

A januári rendkívüli hidegben sorra érkeztek a szegedi panelépületekben lakók panaszai lapunkhoz is. – 17-18 fokban didergünk egész nap, több réteg ruhát öltünk magunkra odahaza, mégis majd megfagyunk. Érthetetlen, hogy miért nem fűtenek jobban – írta sorstársaihoz hasonlóan Piroska, aki egyébiránt egy olyan házban él, melyet nem „csomagoltak be” a panelrekonstrukciós program keretében.


8A_tavfutes01

A hatályos önkormányzati rendelet szerint a távfűtéses lakások szobáiban 20 fokot, a fürdőszobákban 24-et, az előszobában és a konyhában pedig 16 fokot kell biztosítania a SZETÁV Kft.-nek – reagált Medgyes Tamás operatív igazgató. – Két egyforma lakás, illetve épület viszont nincs. Ahhoz, hogy egy szigeteletlen épület szélfútta sarkán is biztosítani tudjuk a komfortos meleget, olyan fokozaton kell fűteni, ami egy jól szigetelt szomszédos házban már túlfűtést okozhat – magyarázta. – A panelépületek utólagos szigetelése jó ötletnek tűnhet, azonban az egyes távfűtési körökre felfűzött épületek közül csak egyiket-másikat leszigetelni valójában nem a kívánt eredményt hozza a lakók számára, mivel a rendszerben keringő víz hőmérséklete csak körönként állítható. A fűtést a szigeteletlen épületekhez igazítja a SZETÁV, s míg ott lehet, hogy éppen csak 20 fok van, addig a szomszédos, rekonstrukción átesettben 24 is lehet – fűzte hozzá.

Botkának befűtöttek

Míg a szegediek a mínuszokkal küzdöttek, vagy hideg, távfűtéses lakásaikban dideregtek, addig Botka László polgármester immár szokásos forró égövi „luxusnyaralásán” pihent az év első heteiben. Botka – aki korábban zanzibári és vörös-tengeri exkluzív, méregdrága családi kiruccanásaival is az érdeklődés középpontjába került – ezúttal nem árulta el pontos tartózkodási helyét, pedig még MSZP-s párttársai is megsértődtek, hogy „külföldön sütteti a hasát”, és onnan üzenget nekik a 2018-as választással kapcsolatban…

Úgy tűnik, jó megoldás nincs, valaki mindenképpen rosszul jár a szegedi panellakók közül. Külön rossz hír, hogy akár didergünk, akár izzadunk, mindenképpen többet kell majd fizetnünk, mert mint a Lokál Extra Szeged megtudta, a hidegebb ősz és tél miatt – a januári mínuszokat még nem is számolva – nagyjából 15 százalékos a gázfelhasználás növekedése a teljes szegedi távfűtés szintjén, ami a fogyasztói pénztárcákon is érezteti majd a hatását.


Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.